Hoppa till huvudinnehåll

Donners porträtt på Bergman

Tre scener med Ingmar Bergman
Tre scener med Ingmar Bergman Bild: Jörn Donner Productions tre scener med ingmar bergman

I Jörn Donners film från 1976 berättar den världsberömda regissören Ingmar Bergman om sin barndom, om sin relation till föräldrarna, hur han blev filmarbetare, om sina filmer och om hur han upptäckte Fårö.

Donner träffade Bergman första gången år 1953 vid hans Finlandsbesök. På 50-talet hade de två inte så mycket kontakt men när Donner år 1961 flyttade till Sverige skrev han en bok om honom. Så föddes tanken på en film om Bergman, men av olika skäl drog det ut på tiden.

Så äntligen blev det av vintern 1975, först en hel eftermiddag och sedan fler gånger. På film fanns 12 timmar med diskussion och det var omöjligt att ur det digra och unika materialet gör en kort film. Donner beslutar då att dela in materialet i tre temadelar, och trots det rymdes endast en bråkdel med av det som Bergman öppet talat om. De tre delarna är Barndom och uppbrott, Från Filmstaden till Fårö och Vägen till insikt.

Dok: Tre scener med Ingmar Bergman
Yle Fem torsdag 27.6.2013 kl. 22.00
7 dagar på Yle Arenan efter sändning

Produktion: Jörn Donner Productions, 1976