Hoppa till huvudinnehåll

Borealisinvesteringar i Sköldvik säkrar arbetsplatser

- Vi i Borgå kan kanske inte tillverka den billigaste plasten, men kanske den bästa, säger Ismo Pentti. Bild: YLE / Hanna Othman borealis polymers

Investeringar på 75 miljoner euro i anläggningarna i Sköldvik visar att bolaget har ett stort förtroende för Borgågrenen säger vd.

Borealis kommer att investerar 75 miljoner euro i sina anläggningar i Sköldvik i Borgå. I och med att man uppgraderar Borstar-anläggningen med så kallade tredje generationens teknik säkrar företaget att de visar framfötterna inom sin bransch också i fortsättningen, säger vd Ismo Pentti.

Hela 65 miljoner euro sätts på polyetenanläggningen Borstar PE2. Anläggningen gör plast som används i applikationer, rör, förpackningsprodukter och liknande. Samtidigt optimerar man energieffektiviteten. 10 miljoner sätts också på polypropenanläggningen så att man i framtiden kan producera färgade plaströr på ett och samma ställe. I dagens läge sätter man till färgen i en annan anläggning.

Investeringarna skapar inte nya arbetsplatser, men försäkrar att de nuvarande stannar kvar.

Borstar-teknologin har utvecklats i Sköldvik för ungefär 20 år sedan. Den nuvarande fabriken representerar den första generationen, så nu då Borealis bygger nytt hoppar man över en generation och går rakt på den tredje genrationens teknik. Moderkoncernen Borealis använder Sköldvik lite som en provkanin då det kommer till ny teknik, säger Pentti.

Polyolefinbranschen lider för stunden av lågkonjunktur. Efterfrågan är låg och marginalerna låga. Konkurrensen är svår från Mellanöstern och i allt högre grad från Nordamerika. På grund av dessa mörka moln på polyetenhimlen investerar Borealis i Borgå.
- Vi i Borgå kan kanske inte tillverka den billigaste plasten, men kanske den bästa.

Borealis är idag näststörst i Europa och sjunde i hela världen i produktionen av polyolefiner, alltså råmaterial för olika plaster. I Borgå jobbar 900 personer för Borealis.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland