Hoppa till huvudinnehåll

Jordgubbsäsongen kortare än vanligt

Susanna och Kyösti Lehtomäki hör till stamkunderna som i flera års tid har kommit till Lill-Breds för att plocka jordgubbar.
Susanna och Kyösti Lehtomäki hör till stamkunderna som i flera års tid har kommit till Lill-Breds för att plocka jordgubbar. Bild: YLE/Malin Karlberg lill-breds

Årets jordgubbssäsong kommer att vara kortare än vanligt. Enligt odlaren Björn Österman lönar det sig därför att bege sig till jordgubbslandet så fort som möjligt.

Vid Lill-Breds i Ingå finns det stora mängder mogna jordgubbar men endast i några veckor. Den sena våren som åtföljdes av en varm försommar har fått plantorna att växa ordentligt.

Björn Österman tror att jordgubbssäsongen kommer att vara över innan mitten av juli.
Björn Österman, Lill-Breds Björn Österman tror att jordgubbssäsongen kommer att vara över innan mitten av juli. Bild: YLE/Malin Karlberg högsäsong

- Jag hade tänkt köra igång med självplocket på fredag, men för några dagar sedan bestämde jag att vi måste inleda tidigare, säger Björn Österman. Konsumenten är kanske van att komma på självplock efter en till två veckor men det kommer inte at finnas mycket jordgubbar kvar då.

Även Hannu Salo, som är verksamhetsledaren för frukt- och bärodlarnas förbund, poängterar vikten av att plocka medan bären är färska. Enligt Salo är det inte ofta som bären mognar redan före juli i hela landet, men nu finns det färska bär från Södra Finland till Norra Savolax.
- Jag har varit i kontakt med odlare som närmar sig pensionsålder och enligt dem har det funnits så här mycket mogna jordgubbar senast för tjugo år sedan.

Jordgubbar vid Lill-Breds jordgubbsodling i Ingå.
Jordgubbar vid Lill-Breds jordgubbsodling i Ingå. Bild: YLE/Malin Karlberg högsäsong

Utbudet av jordgubbar är för tillfället större än efterfrågan vilket lägger press på prisnivån. Då det är rätt kostsamt att odla bären kommer priset ändå inte nödvändigtvis att gå ner.

Självplock av jordgubbar i Västra Nyland (källa Svenska lantbrukssällskapens förbund SLF):

Pargas gård, Ekenäs
Billnäs plantskola, Billnäs
Lill-Breds, Ingå
Tyris, Solberg
Hinders, Degerby
Störsby, Lappers

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland