Hoppa till huvudinnehåll

Kommer du ihåg att avboka din läkartid?

Kötavla på hälsocentral.
Kötavla på hälsocentral. Bild: Yle/Johanna Burman Hälsovård kötid,könummer

Varje dag gå läkartider till spillo vid våra hälsocentraler då patienterna inte minns, inte hinner eller inte orkar backa dem. Det råder alltid brist på läkartider och därför är det synd att folk inte förstår att backa om de inte kan komma, säger hvc-läkaren Johanna Anttila-Bondestam i Helsingfors.

- Den läkartiden går hopplöst förlorad och det tänker folk kanske inte på, säger hon. För dig själv gäller det bara 20 minuter - men en oavbokad tid kan förlänga väntetiden för någon annan.

Johanna Anttila-Bondestam arbetar som hvc-läkare i Munksnäs i Helsingfors.
Hvc-läkaren Johanna Anttila-Bondestam Johanna Anttila-Bondestam arbetar som hvc-läkare i Munksnäs i Helsingfors. Bild: Yle/Anna Savonius johanna anttila-bondestam

De oavbokade läkartiderna blir dyra för staten. Helsingin Sanomat skrev för en tid sedan att de motsvarar 4-5 läkares årsverke. Bara i huvudstadsregionen uppgick de oavbokade besöken till 15 000 gånger i fjol.

- Om det är fråga om en patient per dag så betyder det fem patienter per vecka för en liten hv-central som vår, säger hon. Det här är åtminstone en halv läkares arbetsdag. På en större hälsocentral blir det fråga om mera - så visst har det betydelse, bekräftar Anttila-Bondestam.

Bild: YLE/ Rose-Marie Sundström väntande patienter

Avgifterna inte entydiga

Det är inte heller helt klart vilken betydelse en hälsovårdsavgift har för avbokningarna. Tvingas patienterna betala mera för ett läkarbesök så är tröskeln högre att backa, kunde man föreställa sig.

- Entydigt är det inte, det här med avgifter, säger Anttila-Bondestam.

Enligt henne kunde en påminnelse om besöket eventuellt fungera - en påminnelse per telefon. Ibland handlar det ändå om attityd och uppfostran och det är svårt att åtgärda.

Hälsocentral, skylt
Hälsocentral, skylt Bild: Yle/Anna Savonius kommunal vård

- En rejält högre avgift väcker frågan om det är vettigt. De som mest behöver gå till doktorn kanske låter bli oberoende - en viss patientgrupp är svår att nå, funderar Anttila-Bondestam.

Koll på dem som ofta avbokar

Hon bekräftar att man nog försöker ha koll på de patienter som ofta låter bli att komma till doktorn men inte heller avbokar sin tid.

- Folk som har koll på mycket i livet har ofta koll även på sina läkartider. De som inte har koll i livet skulle också behöva komma hit och därför är flera avbokningar ett bekymmersamt tecken. Det är mänskligt att glömma, tillstår hon ändå.