Hoppa till huvudinnehåll

"Smutsiga sprutor i lekparker är ett problem"

Sami Henttonen förevisar sprutinsamlingskärlen i Ilolaparken
Sprutor i de egna barnens lekpark gav Sami Henttonen idén till insamlingskärlen. Sami Henttonen förevisar sprutinsamlingskärlen i Ilolaparken Bild: Yle/ Cecilia Heikel sprutor

– Varje gång jag tog mitt barn till lekparken fick jag börja med att kratta fram använda sprutor. Som värst hittade jag fyrtio stycken under en och samma morgon. Den vägen föddes idén med sprutinsamlingskärlen, berättar Sami Henttonen.

Henttonen är ordförande för brukarföreningen Suomen Lumme Ry som idag ordnar ett evenemang i Ilolaparken intill ämbetshuset i Berghäll i Helsingfors.
Tillställningen sammanfaller med en minnesdag då föreningen hedrar minnet av dem som dött i sviterna av drogmissbruk. Runtom i världen ordnar också rörelsen "Support, don't punish" (ung. Stöd i stället för att straffa) olika evenemang.

Föreningsmedlemmar och andra frivilliga ska städa i parken samtidigt som man delar ut information om de nya insamlingskärlen och var de finns.

Insamlingskärlen placeras ut på prov fram till nästa års slut. Både polisen och socialverket stöder projektet som ska öka tryggheten och trivseln i parkerna. Trots det har projektet enligt Henttonen mött motstånd, vissa områden där föreningen velat ha kärl har varit tveksamma.

– Bättre är det att samla in dem än att de blir liggande. Använda sprutor som lämnas ute är tyvärr ett problem som gäller hela Helsingforsregionen, säger Henttonen.