Hoppa till huvudinnehåll

Snowden bryter mot flygplatsens regler

Bild: EPA / Sergei Ilnitsky sjeremetievo

Den spionmisstänkte amerikanen Edward Snowden har vistats alltför länge på Moskvas flygplats Sjeremetjevo.

Edward Snowden har i eftermiddag tillbringat tre dygn på Moskvas internationella flygplats Sjeremetjevo och bryter därmed mot flygplatsens regler. Enligt flygplatsens regler får en utländsk medborgare tillbringa högst ett dygn i transitområdet.

Rysslands utrikesminister sade i går att Snowden inte har överskridit Rysslands gräns och därför inte behöver visum. Efter uttalandet har USA upprepat kraven på att Ryssland ska utlämna Snowden, men i mjukare ordalag än tidigare.

Enligt amerikanska bedömare är USA inte berett att ta en hård strid med Ryssland i den här frågan. Det finns andra frågor som har ännu högre prioritet - som exempelvis Syrien och kärnvapennedrustningen. Där vill USA inte riskera ett ännu sämre förhandlingsklimat med Ryssland bara på grund av Snowden.

USA har krävt att Hongkong och Ryssland utlämnar Edward Snowden. Ryssland har inte visat tecken på samarbetsvilja och Hongkong förnekar att man hjälpt Snowden.

USA:s utrikesminister John Kerry sade på tisdagen att det skulle påverka ländernas samarbete om det visar sig att Kina eller Hongkong hjälpt Snowden. USA vill att han utlämnas och har åtalat honom bland annat misstänkt för spioneri på grund av att han har avslöjat amerikanska myndigheters hemliga övervakning.

Läs också:
USA: Ryssland bör omedelbart utlämna Snowden
Lavrov förnekar att Snowden tagit sig till Ryssland
Snowden sökte jobbet för att samla bevis
"Fallet Snowden visar yttrandefrihetens verkliga ansikte"

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes