Hoppa till huvudinnehåll

Miljoner kilo ätbar mat på soptippen

25 miljoner kilo ätbar mat landar på soptippen varje år i huvudstadsregionen Bild: Yle / Markku Sandell avfallsplats

Invånare i huvudstadsregionen slänger årligen bort ungefär 18 kilo ätbar mat per person, visar en undersökning som Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi MTT har gjort.


Forskare Kirsi Silvennoinen har tillsammans med sin forskargrupp gått igenom närmare 60 000 kg sopor från över 7000 hushåll på avfallshanteringscentralen i Käringmossen i Esbo.

Resultaten visar att invånarna i huvudstadsregionen sammanlagt slänger bort 25 miljoner kilo ätbar mat varje år.

Speciellt överraskad är Silvennoinen över att en så stor del av maten landar på soptippen i oöppnade paket.

- 15 procent av maten som slängs ligger kvar i oöppnade paket. 40 procent av de här paketen innehåller dyra köttprodukter eller färdigmat, berättar Silvennoinen.

Också om forskningen har fokuserat på huvudstadsregionen säger Silvennoinen att trenden gäller för hela landet.

Forskare Kirsi Silvennoinen har tillsammans med sin forskargrupp gått igenom närmare 60 000 kg sopor. Bild: YLE/Nina Simberg kirsi silvennoinen

Maten möglar i skåpet

En enkät som gjorts för hela landet visa att de vanligaste orsakerna till att vi slänger mat är att den ligger som rester på tallriken eller att den har blivit gammal.

- Över hälften av de tillfrågade svarade också att de minst en gång i månaden slänger mat eftersom den är dålig redan då de har köpt maten, säger forskare Marja Pinolehto på MTT som har ansvarat för enkäten.

Det är främst i egnahemshus och barnfamiljer som mycket mat slängs bort. Välutbildade, högavlönade kvinnor under 50 år och invånare i Nyland hör också till dem som slänger bort mer mat än medeltalet.

Stressig vardag och dålig planering hänger ofta ihop med att ätbar mat landar i soporna. Undersökningen visar också att de som handlar oftare också oftare slänger bort mat.

Över en femtedel anser att det är svårt att veta när maten inte länger går att äta.

125 euro i soporna

Forskningschef Juha-Matti Katajajuuri på MTT säger att invånarna i huvudstadsregionen slösar 125 euro per person genom att slänga bort så mycket mat. Bild: YLE/Nina Simberg juha-matti katajajuuri
Att vi slänger bort miljoner kilo ätbar mat varje år har konsekvenser både för miljön och för våra plånböcker. Forskningschef Juha-Matti Katajajuuri på MTT säger att invånarna i huvudstadsregionen slösar 125 euro per person genom att slänga bort så mycket mat.

Oöppnade paket och ätbar mat på soptippen sliter också på miljön.

- De största effekterna på miljön sker redan före maten landar på vår tallrik. Om vi slänger bort maten har alla utsläpp som oundvikligen kommer från jordbruket, industrin, transporter och affärerna varit helt i onödan, säger Katajajuuri.

Enligt Katajajuuri har den borslängda maten samma inverkan på klimatet som om vi skulle köra bil 500 km i onödan årligen.

Här hittar du tips på hur du kan undvika att slänga bort mat i onödan (på finska).

Läs också