Hoppa till huvudinnehåll

Så mycket dyrare har festivalbiljetterna blivit

Enligt Jouni Markkanen, promotor för Tuska, är festivalbiljetterna billiga i Finland i jämförelse med övriga Europa. Bild: YLE/Christoffer Gröhn tuska-festivalen

Biljettpriserna till rockfestivalerna i Helsingfors stiger år för år. På fem år har priset på en tredagarsbiljett till rockfestivalen Tuska blivit 35 procent dyrare. Till Flow-festivalen har priset på en tredagarsbiljett stigit med 60 procent på fem år. Det här visar Yle Huvudstadsregionens granskning.

Under samma tidsperiod har den allmänna prisnivån stigit med 10 procent. Det större utbudet av festivaler i huvudstadsregionen har alltså inte gjort att biljetterna blivit billigare.

En tredagarsbiljett till Tuska kostar i år 117 euro. Festivalen ordnas i Södervik. Bild: YLE/Christoffer Gröhn tuska 2013

Otto, som är på väg till Tuska-festivalen på veckoslutet, säger att de dyra biljetterna gör att han bara har råd med en festival per sommar:

- Som fattig studerande har jag bara råd att besöka en festival per sommar. Och det är inte bara biljetten som kostar - också tilläggsprodukterna kostar.

Tuska-festivalens promotor Jouni Markkanen säger att orsaken till att biljetterna blivit dyrare är många:

- Strängare krav från myndigheterna, begränsning av alkoholserveringen och utbildning av ordningsvakter ligger bakom de dyrare biljetterna. Dessutom har banden blivit dyrare. Festivalbiljett i Finland är ändå fortfarande billiga i en europeisk jämförelse, säger Markkanen.

Priset har fördubblats på tio år

För tio år sedan, år 2003, kostade en tredagarsbiljett till Tuska 62 euro. I dag kostar samma biljett 117 euro. För samma pris som man 2003 fick en tredagarsbiljett får man i dag en endagsbiljett. Markkanen säger ändå att Tuska var en annan slags festival för tio år sedan.

- Då hade vi inte lika stora scener och inte lika många band. Det går inte att jämföra.

Under veckoslutet konkurrerar Tuska med festivalen Rock the Beach på Sandudd, och biljetterna till den festivalen är ännu dyrare. En tvådagars biljett till fredag och lördag kostar 119,50 euro, alltså mer än en tredagarsbiljett till Tuska.

Markkanen säger att det märks av att det ordnas en annan festival samtidigt, men trots det tror han att tillräckligt många är redo att lägga omkring 100 euro på en biljett till Tuska-festivalen.

- Det märks så klart om det ordnas en annan festival samtidigt. Det är ingen överraskning. Men jag tror ändå att publikmålet på 8 000 personer per dag uppfylls, säger Markkanen.

Prishöjningen när det gäller biljetterna till Flow-festivalen har varit ännu större än till Tuska. Flow ordnas i Södervik i Helsingfors, i augusti. En tredagarsbiljett till festivalen kostade 94 euro år 2009 medan den i år kostar 150 euro. Därmed har biljettpriset ökat med 60 procent.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen