Hoppa till huvudinnehåll

Miljöangst leder ingen vart

barn på utflykt i skog
I Naturskolan Uttern får barnen positiva naturupplevelser barn på utflykt i skog Bild: Nanette-Marie Forsström/Outhouse Media svängrum

Känner du ångest inför hur ditt liv och leverne påverkar klimatet? Känns det som att utsläppen bara ökar, samtidigt som ingen egentligen gör någonting? Då kan det hända att du har drabbats klimatångest.

I Sverige säger sig till exempel 80 procent lida av klimatångest, enligt en undersökning som WWF Sverige publicerade i våras. Det rör sig inte om en medicinsk diagnos, utan snarare en djup oro av hur den globala uppvärmningen kommer att påverka framtiden.

Hur ska man förhålla riktigt sig till det faktum att man som människa bara genom att finnas till är miljön till last?

- Ingen är ju vara perfekt. Vi ju en del av naturen, och den där växelverkan mellan människan och naturen hör till livet, säger naturskolläraren Pia Bäckman från Naturskolan Uttern vid Natur och Miljö.

- Var och en har rätt att ha en plats i världen, såväl människor som djur. Allt vävs ihop till en stor väv, och tanken är att alla ska kunna må bra i samverkan med naturen, såväl människorna som djuren, säger Emilia Nordling, även hon naturskollärare.

- Inte behöver man känna sig skyldig för att man använda sig av naturen, utan hellre fokusera på vad man kan göra - små val i vardagen som inte känns oöverkomliga. Börja med det och sedan kan man ta ett steg vidare när det känns vant, råder Bäckman.

Enligt naturskollärarna har man i miljöpedagogiken mer och mer börjat fokusera på det positiva och på möjligheterna.

- Förr handlade det lite mera om skrämselpropaganda och man talade om allt hemskt som kommer att hända, och att man måste ändra sin livsstil för annars går det dåligt. Det leder i längden ingen vart, för är man rädd och paralyserad och har ångest så klara man inte heller av att handla på ett bra sätt. När man mår bra så klarar man också av att fundera över sin livsstil, säger Emilia Nordling.

Dina miljödåd kan bli som ringar på vattnet

Det som också kan kännas nedslående är tanken på hur liten roll de individuella miljödåden spelar i jämförelse med multinationella insatser. Roope Mokka från tankesmedjan Demos Helsinki blev så frustrerad efter en artikel på det här temat i Helsingin Sanomat, att han beslöt att göra en minidokumentär utgående från sin egen frustration:

- Det här är orättvist. Att jag har blivit vegetarian på grund av min angst och gått i flygstrejk, och så läser jag att inget jag gör spelar någon roll. Det stör mig att min klimatångest har varit helt onödig, säger Mokka i filmen “Isojen poikien ilmastopelissä”.

Kristina Lindström, professor i hållbar utveckling vid Helsingfors universitet ger svar på tal:

- Det är inte så där enkelt att det inte skulle spela någon roll vad enskilda personer gör. Om det känns bra för honom (Roope Mokka) att han är miljömedveten, gör sina val, och därför mår bra, så då är det väldigt viktigt. Då kanske han är mer miljömedveten i andra frågor, och påverkar beslut som fattas på en högre nivå. Då får det plötsligt en större betydelse, säger Lindström.

Hör mer om klimatångest och råd för att lindra den i Svängrum på söndag klockan 11, samt på Yles Arena.

//Nanette-Marie Forsström/Outhouse Media

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes