Hoppa till huvudinnehåll

Ohlis: Politiker i Svenskfinland sviker Pride

Bild: SU su-ordförande

Finlandssvenska politiker kunde ta ett större ansvar för att tala för sexuella minoriteters rättigheter. Det säger Oscar Ohlis som är nyvald ordförande för Regnbågsankan - föreningen för sexuella minoriteter och könsminoriteter i Svenskfinland.

- Politikerna i Svenskfinland är jättedåliga på att lyfta upp den här frågan. De säger kanske att de är för den, men de jobbar inte för det. Till exempel Pride-festivalen - hur många kommer att delta i Pride? Till exempel i Sverige är det jättevanligt att partier deltar med höga politiker, ministrar och hela köret. Men i Svenskfinland är man "hysch, hysch". Man är för det, men pratar inte om det.

Frågan är aktuell då Pride-veckan pågår just nu och Pride-paraden arrangeras i Helsingfors i morgon.

"Attityderna har blivit lite bättre"

Ohlis har själv en politisk bakgrund som tidigare ordförande för Svensk Ungdom. Han är 30 år gammal och hemma i Vörå oich han talar öppet om att han lever i ett homosexuellt förhållande. Och trots att Finland inte ännu har en jämlik äktenskapslag, så bedömer han att attityderna mot homosexuella överlag har blivit lite bättre.

- Nog har det gått mot det bättre. Men jag bli nog själv överraskad av vissa mänskors inskränkta attityder. Jag kommer själv från landsbygden och där är det tyvärr mer inskränkt. Jag brukar dela in Finland i huvudstadsregionen och resten av landet - här i huvudstadsregionen är det nog på ett annat sätt, säger Ohlis.

Finland långt efter övriga Norden

För en månad sedan publicerade organisationen ILGA Europe en europeisk jämförelse mellan rättigheter, politik och åsiktsklimat då det gäller sexuella minoriteter. I den placerade sig Finland långt efter de övriga nordiska länderna i samma grupp som bland andra Kroatien och Albanien.

Finland får ett gott betyg för bara 47 procent av de frågor som sexuella minoriteter har svarat på. En av de frågor som lyfts upp är sexualundervisningen och här vill Ohlis se förbättringar. Ett exempel kommer från en österbottnisk skola där det blev stora problem då det var dags att lyfta upp sexuella minoriteter i undervisningen.

- Föräldrarna motsatte sig och de som skulle delta i det här måste ha tillåtelse hemifrån genom en underskrift på ett papper. Inte måste man väl heller ha en underskrift om man ska lyssna på vad som hände i andra världskriget till exempel? Jag tycker att det hör till allmänbildningen att tala om sådant här som alla borde ta del av, säger Ohlis.

Förutom äktenskapslagen blir det minus för Finland då det gäller många andra frågor, till exempel hur man tar itu med med hatretorik och hatbrott. Många minns när själva Pride-paraden utsattes för en hatattack för två år sedan.

- Jag blev ganska chockad, fast Finland har mycket att lära sig av andra nordiska länder, så trodde jag inte att det skulle vara så här i Finland år 2011. Jag blev bestört såklart.

Hur mycket har du själv som homosexuell blivit utsatt för diskriminering eller hot?

- Inte i så stor grad. Men såklart, ibland när man har varit på krogen. Och när jag har varit en offentlig person via tidigare politiska uppdrag, så har jag fått höra kommentarer som "där är du din bög". Och ibland "under bältet"-ord om hurdan man är, berättar Ohlis.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes