Hoppa till huvudinnehåll

Oppositionen populärast i partimätning

Bild: Yle yleenkät

Oppositionspartierna tar tätplatserna i Yles partimätning för juni månad. Sannfinländarna fortsätter att gå framåt, för tredje månaden i rad och Centern är fortfarande största parti. Statsministerpartiet Samlingspartiet fortsätter att dala.

Socialdemokraterna har stampat på ungefär samma ställe de senaste tre månaderna.

Centern har behållit sin post som största parti, och Sannfinländarna är nu näststörst efter att ha gått om Samlingspartiet, jämfört med Yles mätning i maj.

Skillnaden mellan tvåan Sannfinländarna och Samlingspartiet är ändå marginell 18,6 procent för Sannfinländarna, och 18,4 för trean, Samlingspartiet.

Centern ligger på 21,5 procent och Socialdemokraterna fortfarande på historiskt låga - drygt 16 procent.

Bild: Yle partisympatier

Enligt mätningen är det ändå De gröna som har gått mest framåt - med 1,3 procentenheter till 9,3. Vänsterförbundet ligger på 7,5 procent. Svenska folkpartiet ligger stadigt på 4 procent och Kristdemokraterna på 3 och en halv procent.

Mätningen är gjord av Taloustutkimus mellan slutet av maj till slutet av juni. Nästan 1 800 personer meddelade om sin åsikt, för de större partierna är felmarginalen är 1,4 procentenheter i vardera riktningen.

Läs också