Hoppa till huvudinnehåll

TS: Sperman bättre med åldern

Spermier under ett mikroskop
Testosteron kan temporärt radera mäns fertilitet, visar undersökningen. Spermier under ett mikroskop Bild: Yle provrör

Den manliga sperman blir bara bättre med åldern, visar en opublicerad undersökning vid Åbo universitet.

Universitetet har jämfört sperman för män i åldrarna 19 - 29 år, skriver tidningen Turun Sanomat, som bekantat sig med undersökningen.

Det är unga män som har problem med sina spermier, med åldern blir spermierna rörligare och kvaliteten ökar.

- Spermierna blir däremot inte fler, fastslår professor Jorma Toppari.

Åbo universitet har synat spermier hos män under åren 1998 - 2006. Spermans kvalitet blir allt sämre ju yngre män det handlar om. Antalet spermier minskar med en miljon per år i varje åldersklass, det är bekymmersamt och ser varken bra eller normalt ut, konstaterar Toppari vidare.

Varannan har normal sperma

Endast 58 procent av männen födda år 1987 har det som betecknas som normal sperma - alltså 40 miljoner spermier per milliliter, visar undersökningen.

De män som ordineras testosteron mot sexuell olust kan få sin fertilitet raderad helt och hållet. Det här känner alla läkare inte till, säger specialläkaren i gynekologi och förlossningar, Antti Perheentupa. Allmänläkare och urologer ordinerar lättvindigt testosteron åt män i fertil ålder, skriver TS. Perheentupa verkar som Fertinovakedjans ledande överläkare.

Ifall de männen slutar använda testosteron så återställs deras spermaproduktion så småningom. Det här kan ändå ta omkring två år. Ifall den kvinnliga partnern är äldre börjar en besvärlig kamp mot tiden för att få barn, säger Perheentupa.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes