Hoppa till huvudinnehåll

EU kräver klarhet kring spionage

Europaparlamentets talman Martin Schulz säger att spionaget försvårar relationerna mellan USA och EU. Bild: EPA / Etienne Laurent martin schulz

EU ställer USA till svars när det gäller uppgifterna om att EU har varit ett av målen för landets omfattande övervakningsprogram.

Europaparlamentets talman Martin Schulz säger att han är djupt oroad över uppgifterna och att spioneriet försvårar relationerna mellan USA och EU.

Många andra ledande EU-politiker och diplomater har också uttryckt sin bestörtning över avslöjandet, bland andra Europaparlamentets vice ordförande Isabelle Durant. Hon säger att det transatlantiska handelsavtalet är i fara.

Europaparlamentets vice ordförande Isabelle Durant. Bild: EPA / Julien Warnand isabelle durant

- Om uppgifterna om spionaget stämmer så är det en skandal. I så fall läggs alla förhandlingar med USA om frihandelsavtalet genast på is och vi blir tvungna att ta fram ett avtal om datasäkerhet.

Enligt planerna ska handelsavtalet diskuteras på ett möte i Strasbourg på måndag.

Der Spiegel: Tyskland under hård övervakning

I går skrev den tyska tidningen Der Spiegel att USA har avlyssnat flera EU-kontor och spionerat på EU:s interna datatrafik. Bara i Tyskland har USA under en månad i hemlighet tagit del av en halv miljard telefonsamtal, e-post och sms. Enligt tidningen anses Tyskland vara på motsvarande nivå som Kina när det gäller avlyssning.

Under en genomsnittlig dag tar den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA del av hela 20 miljoner tyska telefonlinjer och 10 miljoner nätverksfiler, skriver Der Spiegel. Under en extra hektisk dag kan siffran stiga till totalt 60 miljoner.

Tidningen säger sig ha fått tillgång till delar av läckan Edward Snowdens material. Enligt uppgifterna spionerade NSA även på EU:s representation i Washington.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes