Hoppa till huvudinnehåll

Extrem värmebölja plågar västra USA

Kaktusar i öknen i solnedgången
Kaktusar i öknen i solnedgången Bild: Brand X Pictures vilda västern

En utdragen värmebölja med extrema temperaturer plågar västra delarna av USA.

Ställvis utlovas hela 54 grader Celsius i skuggan, uppger BBC. Hetast är det i ökenområden, minst hett i bergen och vid kusten - men också där är det över 40 grader varmt. Också nattetid är det över 30 grader varmt.

En man i Las Vegas tros ha dött på grund av hettan. Över 30 personer togs in på sjukhus efter en utomhuskonsert i Las Vegas i går, och många andra behövde läkarvård på grund av utmattning och vätskebrist.

Också på andra håll har människor behövt vård för värmeslag och uttorkning. I delstaterna Kalifornien, Arizona och Nevada har det öppnats luftkonditionerade utrymmen för människor som behöver svalka av sig.

Enligt meteorologernas prognoser fortsätter värmeböljan åtminstone fram till tisdag, uppger Los Angeles Times.

Den långvariga och torra värmeböljan befaras ge upphov till terrängbränder. Myndigheterna uppmanar folk att vara ytterst varsamma då de hanterar eld. Också eldistributionen hotas av störningar i och med att alla vill ha maximal effekt på sina nedkylningssystem.

Alla tiders noterade värmerekord, 56,7 grader Celsius, uppmättes i Death Valley i Kalifornien 1913.