Hoppa till huvudinnehåll

Anna Döbling älskar fransk musik

Anna Döbling
Anna Döbling Bild: www.jonasnoren.se visgalleriet

Från Radio Vega är hon väl mest känd för sången Maria som väntar, som är plockad från hennes första soloalbum från år 2007. Men vem är Maria? Anna Döbling är vissångerska och har jobbat många år med teater och musik.

Från början var det meningen att hon skulle bli skådespelare och hon studerade på Teaterverkstan i Stockholm och bekantade sig med världsdramatiken.

- Så gjorde vi en kabaré. Jag sjöng Jacques Brels Amsterdam och det hände något med mig då och där - "aha, det är så här det ska vara" - och jag var fast. Jag sjöng Brel, Piaf och Aznavour. Jag sjöng Brecht, och jag sjöng Lars Forssells underbara texter. Teaterhögskolan struntade jag i. Jag ville bara sjunga.

Hon debuterade med sina egna låtar på scen 1998 och sedan dess har hon gett ut tre album och några singlar. Hon är också en av grundarna till Musikföreningen Lilith Eve, som är en förening för kvinnliga artister och låtskrivare.

Fransk musik är något som inspirerar henne stort. Dramatik och starka känslor är ingredienserna som gör den franska musiken så fantastisk, säger hon
- Det måste vara lite sådär jag-dööör-om-jag-inte-får dej!

Hon älskar att sjunga och berätta berättelser via sin musik. Hon åker omkring på visfestivaler och sjunger, håller egna konserter, sjunger på mindre tillställningar och bl.a. ifjol fängslade hon sin publik på Höstvisan i Pellinge i Borgå. I Finland kommer vi säkert att se henne mer och mer för hon är förlovad med den finlandssvenska vissångaren Wesley Koivumäki från Borgå. Dem har man t.ex. möjlighet att höra i Ekenäs i början av augusti.

Anna Döblings webbsida

Skivspåren i mitt liv i Radio Vega
tisdagen den 2.7 kl 11.03 och lördagen den 6.7 kl 15
Redaktör är Camilla Kivivuori