Hoppa till huvudinnehåll

Över 1000 äppelträd döda i Korpo

Äppelträden i Korpo klarade inte kylan under hösten. Bild: Yle/Johanna Burman äppelodling

En ordentlig köldknäpp på hösten ställde till det för äppelodlarna. Många äppelträd fick skador och i Korpo är läget riktigt illa.


Vintern var hård för många äppelodlare men de största skadorna uppkom redan i höstas då den första snön föll. Många äppelträd hade ännu kvar sina blad och tog stor skada av kylan.

- Träden utsattes för hård köld då de ännu inte hade mognat för vintern. Då hade de inte hunnit samla in all den energi den behöver för att kunna övervintra ordentligt, säger hortonom Sven Engblom.

Runt om i Åboland har äppelodlingarna lidit. Enligt Toni Rahkonen, som har äppelodling på Heisala i Pargas, kommer skörden att bli mindre i år än normalt.

- Vi har trots allt klarat oss relativt bra. Det är främst de sena sorterna som tagit skada. Men många odlare har sagt att de inte alls har kart på träden, säger Rahkonen.

En av de som har drabbats hårdast är Rehnströms äppelodling ute i Korpo. Enligt Erik Rehnström har över tusen träd dött. För dem kommer det inte att bli någon skörd alls i år och det är ännu oklart om de överhuvudtaget kan fortsätta med odlingen i framtiden.

Många äppelträd tog stryk i vintras

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland