Hoppa till huvudinnehåll

Spionskandalen förvärras

Demonstranter, politiker och intresseorganisationer protesterade mot USA:s övervakningsprogram Prism i Hannover på lördagen Bild: EPA/PETER STEFFEN prism

USA har också spionerat på Frankrikes, Greklands och Italiens ambassader, skriver den brittiska tidningen The Guardian.

Tidningen hänvisar till hemliga dokument som har läckts av NSA-läckan Edward Snowden.

Den tyska tidningen Der Spiegel skrev på veckoslutet att USA har avlyssnat flera EU-kontor och spionerat på EU:s interna datatrafik.

USA har ännu inte gett någon officiell kommentar om uppgifterna om att EU har varit ett av målen för landets omfattande övervakningsprogram.

NSA-läckan Edward Snowden. Bild: Reuters TV snowden

Under gårdagen krävde ett flertal EU-ledare att USA förklarar spionaget och svarar på om uppgifterna stämmer. På Twitter skrev bland annat Konstantin Dolgov, ombudsman för mänskliga rättigheter i Ryssland, att USA:s övervakning är dubbelmoralisk.

USA har lovat att svara genom diplomatiska kanaler.

USA:s utrikesminister John Kerry kommenterade på måndag med att säga att det inte är ovanligt för USA att söka information om andra länder. Han lovade att utreda nya de anklagelserna om att USA också har spionerat på europeiska ambassadörer.

I Tyskland har Jürgen Trittin från oppositionspartiet de Gröna föreslagit att EU erbjuder en asylplats till Edward Snowden, som för tillfället befinner sig på flykt från USA efter att ha avslöjat det omfattande övervakningsprogrammet Prism.

Han befinner sig på en internationell flygplats i Ryssland och söker som bäst asyl i Ecuador.

Läs också:
EU kräver klarhet kring spionage
Spioneriuppgifter överraskade Stubb

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes