Hoppa till huvudinnehåll

Christoffer Gröhn: Omöjligt att betala p-avgift i Helsingfors

Att betala parkeringsavgift i centrum av Helsingfors visar sig vara så gott som omöjligt.

Debatten om att minska mängden bilar i centrum av Helsingfors har pågått i många år. De gröna som är det näststörsta partiet i stadsfullmäktige har tagit som sin uppgift att på alla sätt minska privatbilismen. Partiet motsätter sig alla projekt som främjar bilismen. Det må sedan gälla centrumtunneln eller en parkeringshall under Hagnäs torg.

Det kan ändå inte bli mycket svårare att ta bilen till centrum än det är i dag. Eller rättare sagt att betala för sin parkering efter att man med mycket möda hittat en parkeringsplats.

Jag fickparkerade i går bilen vid en gata i Kampen och tog mig sedan till närmaste parkeringsautomat för att betala. I plånboken hade jag en 20 eurossedel, som inte godkänns av parkeringsautomaten. Därmed var jag tvungen att växla sedeln till några mynt.

Först gick jag in i en närbelägen krog. Men där ville de inte växla min sedel. Sedan gick jag till en klädaffär. Där ville de inte heller växla min sedel, utan hänvisade mig till närmaste R-kisok. I R-kiosken meddelade man mig att de minnsann inte växlar några pengar. Jag gick därför till en växelautomat inne i Kampens köpcenter. Men den fungerade inte. Mitt sista hopp ställdes nu till Anttila.

Gissa vad Anntila meddelade mig? Jo, inte heller där växlar man en 20 euros sedel. Till sist var jag tvungen att köpa något för att få några mynt att betala parkeringsavgiften med.

Hela den här omständiga proceduren räckte i varje fall en halvtimme. Till all lycka fick jag inte parkerinsgböter under den här tiden.

Det finns visserligen tjänster där man kan betala för parkering med andra medel än mynt, men de kräver förhandsregistrering och låter sig inte göras då man står där och är tvungen att betala för parkeringen. Strävar staden efter att få skriva ut så mycket parkeringsböter som möjligt eller varför underlättas inte betalningen av parkeringsavgiften?

Jag tror att jag tar bussen nästa gång.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen