Hoppa till huvudinnehåll

De Gröna: Tack Edward Snowden

Bild: Skärmdump från vihreät.fi snowden

Anne Bland (Gröna) välkomnar avslöjaren Edward Snowden till Finland och utvecklingsminister Heidi Hautala (Grön) säger att förutsättningarna finns för att ge Snowden asyl. Europarlamentarikern Liisa Jaakonsaari (SDP) varnar i sin tur för att EU:s och USA:s frihandelsavtal kan vara i fara om Snowden beviljas asyl.

Edward Snowdens asylansökan har tagits emot med blandade känslor i Finland. De Grönas viceordförande Anne Bland har varit positivast. I sin blogg och på Twitter välkomnar hon Snowden till Finland och tackar honom för vad han gjort.

- Herr Snowden, Finland gränsar till Ryssland. Vi Gröna välkomnar dig varmt, skriver hon på bloggen.

Hoppa över Twitterpostning

Även utvecklingsminister Heidi Hautala (Grön) tycker att Snowden gjort alla en tjänst genom avslöjandena.

Om Snowden kommer till Finland skulle han enligt Hautala få en rättvis rättegång.

- Finland går inte med i ett politiskt maktspel. Regeringen har ingen annan möjlighet än att behandla denna process som vilken annan som helst.

Utvecklingsministern säger att det finns förutsättningar för att ge Snowden asyl. Ministeriets nya människorättsstrategi betonar avslöjares, som Snowdens, rättigheter.

Europarlamentarikern Liisa Jaakonsaari från SDP är försiktigare. Hon varnar för att förhållandet till USA kan stå på spel.

- Det viktiga frihandelsavtalet mellan EU och USA är i farozonen. Det är en stor risk för den ekonomiska tillväxten och sysselsättningen.

Hon säger ändå att man måste tänka på vad som är rätt och fel samt ta i beaktande att ett människoliv står på spel.

Enligt Helsingin Sanomat skulle Ben Zyskowicz inte bevilja asyl åt Snowden. Zyskowicz anser att Snowden inte förföljs.

Annika Lapintie (VF) anser att Snowdens ansökan måste behandlas om den överlämnas till Finland och uppfyller alla regler. ¨

Inrikesminister Päivi Räsänen (KD) tror att Snowden skulle skickas till Joutsenos förläggning, precis som alla andra asylsökande.

Enligt lagstiftningen ska alla asylsökande behandlas på samma sätt.

Personligen anser hon att fallet är knepigt.

Enligt Wikileaks pressmeddelande har Snowden ansökt om asyl i 19 länder förutom Finland. Snowden tog tillbaka sin ansökan i Ryssland på grund av att Putin krävde att han slutar läcka information.

Läs också:
Snowden söker asyl i Finland
Venezuela Snowdens enda hopp
UM: Snowden faxade asylansökan till ambassaden

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes