Hoppa till huvudinnehåll

Eniga bröder hämtar olika stilar till nominerat album

Icons of Elegance
Icons of Elegance Bild: Terhi Kokkonen icons of elegance

Det var en glad överraskning för bröderna Anssi och Henri Växby, i gruppen Icons of Elegance, när de fick veta om sin nominering till Vegapriset 2013. Skivan Carousel kan vinna pris för Årets album.

I brödernas fall fick gruppen sitt namn innan de ens hade bestämt sig för att börja musicera tillsammans.

- Jag var och hälsade på Henri i London och där såg vi en broschyr om en konstutställning. Den hette Icons of Elegance och vi tänkte att det skulle vara ett bra bandnamn. En halvtimme senare bildades gruppen, säger Anssi som i lågstadiet hade ett band som hette The Trousers.

Carousel det bästa hittills

Anssi och Henri anser att nya skivan är det bästa de åstadkommit tillsammans.

- Vi lade mera tanke bakom låtarna och förberedde oss länge. Det är vi mycket stolta över. Helt stilmässigt låter vi i stort sett som förut.

Albumet Carousel innehåller en blandning av brödernas båda favoritgenrer.

- Vi har en rörande enig musiksmak men det är jag som kommer med countryinfluenserna och Henri kommer med britpop-tonerna.

Upptagna bröder

Både Anssi och Henri jobbar med många andra projekt utanför den egna produktionen. Anssi är en flitigt anlitad musiker på annat håll och Henri finns i London där han bland annat jobbar som kompositör.

- Vi tar ingen stress. Ibland måste vi konstatera att nu hinner vi inte. Men det går sakta men säkert framåt hela tiden. Nu när vi är tillsammans på sommarstugan har vi mera tid att fundera på våra gemensamma projekt, säger Anssi.

Mer från programmet

Läs också

Musik