Hoppa till huvudinnehåll

Finlands skolor får ny molntjänst

Hand på datormus.
Hand på datormus. Bild: Tiina Jutila/Yle nätbanksrån

De finländska skolorna ska få en egen så kallad molntjänst. Molntjänsten är en gemensam webbsida, som bland annat ska innehålla spel om lämpar sig för att använda i undervisningen.

Skillnaderna är stora i de finländska skolbarnens datakunskaper, säger Undervisningsminister Krista Kiuru, och det här ska molntjänsten delvis råda bot på.

Enligt Kiuru måste datatekniken få en större roll i de finländska skolorna, för att Finland ska hänga med i den teknologiska utvecklingen.

Den nya molntjänsten ska samtidigt stärka den finländska spelindustrin.

Det är Utbildningsstyrelsen som står för planeringen av molntjänsten. När den blir klar, och vem som ska betala för kalaset, är ännu oklart.

Läs också

 • Stefan Löfven avgår inte

  Två ministrar lämnar regeringen efter it-skandalen.

  Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelade vid en presskonferens på torsdagen att han inte tänker avgå. Däremot lämnar två ministrar regeringen till följd av it-skandalen.

 • Röda kvinnor höjer sina röster

  Sommarteater kan föra fram både arbetarkamp och feminism.

  Med pjäserna om lumpänglarna vid Oravais fabrik har Annika Åman låtit feminism och arbetarkamp ta plats på sommarteaterscenen. De fabriksarbetande kvinnorna från 1900-talets första hälft har mycket att säga också dagens jämställdshetsarbete.

 • Lina Teir: We see you

  Lina Teir startade "we see you"-kampanjen i augusti 2016.

  Dagens sommarpratare Lina Teir startade "We see you"-kampanjen i augusti 2016. En sång, en demonstration och ett fotografi blev en hel kampanj i protest mot regeringens snäva flyktingpolitik.

Nyligen publicerat - Inrikes