Hoppa till huvudinnehåll

Finlands skolor får ny molntjänst

Hand på datormus.
Hand på datormus. Bild: Tiina Jutila/Yle dator,datormus,internetbrott,internetbrottslighet,mus,nätbank,nätbanksrån

De finländska skolorna ska få en egen så kallad molntjänst. Molntjänsten är en gemensam webbsida, som bland annat ska innehålla spel om lämpar sig för att använda i undervisningen.

Skillnaderna är stora i de finländska skolbarnens datakunskaper, säger Undervisningsminister Krista Kiuru, och det här ska molntjänsten delvis råda bot på.

Enligt Kiuru måste datatekniken få en större roll i de finländska skolorna, för att Finland ska hänga med i den teknologiska utvecklingen.

Den nya molntjänsten ska samtidigt stärka den finländska spelindustrin.

Det är Utbildningsstyrelsen som står för planeringen av molntjänsten. När den blir klar, och vem som ska betala för kalaset, är ännu oklart.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Narkotikabrott, utpressning och misshandel gav fängelse

  Domen blev fängelse i 5-9 månader.

  En man som köpte hasch i Raseborg blev hotad och misshandlad då han inte hade betalat sina skulder till försäljaren. Tre män har nu dömts till fängelsestraff på mellan fem och nio månader för narkotikabrott, försök till utpressning och misshandel.

 • Karta som visar Vasa flygplats och Höstves

  Två dog i kollision mellan tåg och bil i Vasa

  Passagerarna transporteras med buss förbi olycksplatsen.

  En paketbil och ett tåg kolliderade på fredag kväll på Solbacksvägen i Höstves, nära Vasa flygplats. Två personer som färdades i paketbilen omkom.

 • Dörr till tandkliniken i Ingå.

  Ingåbornas tänder fortsättningsvis i Mehiläinens händer

  Ingå kommun förlänger avtalet med Mehiläinen.

  Ingå hade länge problem med att få sin tandvård att fungera som den ska. Men efter att kommunen slöt avtal med vårdproducenten Mehiläinen om munhälsovårdstjänster har kommunen och invånarna varit nöjda med verksamheten.