Hoppa till huvudinnehåll

Flyga och surfa i Finland

Instruktörerna hjälper till Bild: YLE/ Lone Widestam surfing

Nu kan du testa på att både flyga i över 200km/h och surfa inomhus i Finland. Sirius Sport Resort i Pyttis öppnade den första juli sina dörrar för allmänheten.

Mångmiljonanläggningen ses från den nya motorvägen, E-18, och förväntar sig att främst de ryska resenärerna skall stanna till där. Besökare är alltifrån professionella till nybörjare.

Det är främst de som tidigare testat på brädgrenar så som snowboardare, skejtare och surfare som vill testa på grenen berättar surfinstruktör Jari-Pekka Korjus. Barn och nybörjare kan testa på att surfa liggande på en bodyboard och mer erfarna stående på en flowboard. Vågen är 1,2 meter hög och har en kraft på 50km i timmen.

Ursprungligen skulle Sirius sport byggas i Lovisa och fick betala böter då det bröt föravtalet. De vill hellre bygga i Pyttis eftersom det är bättre beläget säger Försäljnings- och marknadsföringschef Marie Skavø-Sinisalo. Staten har reserverat investeringsstöd för att förbättra arbetslösheten och strukturförändringen i Kymmenedalen. Skavø-Sinisalo är besviken för att de inte fick stödet.

- Det är synd för det skulle innebära mer investeringar, fler arbetsplatser och mer skatt till regionen. Det skulle vara viktigt men vi klarar oss också nu.

Alla kan testa på att surfa

Mångmiljonanläggningen ses från den nya motorvägen, E-18, och förhoppningarna är att den skall locka till sig de ryska turisterna. En efterfrågan finns också bland företagare, grupper som vill fira svensexor, födelsedagar, eller de som bara vill titta in och kolla på när andra har roligt. Det finns något för både barn, vuxna, professionella och nybörjare. också jag vill testa på att surfa inomhus…

Vi är en grupp på sex personer som får testa i en timme. Vi torrtränar först, får sedan testa balansen genom att ligga på en bred och mjuk bodyboard, och instruktören ber oss akta huvudet ifall vi faller. Jag är inte nervös, det skall bara bli roligt.

Vi surffar på en mjuk matta som påminner om en gymnastikmatta. När vi hittat balansen får vi en smalare och hårdare bräda, en flowboard. Det är meningen att vi skall stå på den. Instruktören Santiago Cerda har surffat i hela sitt liv, trixar och ser cool ut på sin bräda.

Testa på att flyga

I Pyttis finns också en ovanlig vindtunnel som är tolv meter hög och där kan man testa hur det känns att flyga. Vindtunneln används både av nybörjare och som träning för fallskärmshoppare. Upplevelsen tar en timme medan själva flygandet räcker tre till fyra minuter. Tunneln har redan flera bokningar.

Centret har 30 heltidsanställda och 10 som arbetar på deltid. En av de anställda är Dane Baird från Australien som beställde flygbiljett till Finland samma dag han fick veta att det ordnas en kurs som han kan delta i och bli instruktör. Han lånade pengar av sin farmor och har nu sitt drömjobb i Pyttis.Han har blivit beroende av fallskärmshoppning och det känns ungefär lika att flyga i tunneln berättar han.

I början stötte jag på kanten eftersom man har mindre utrymme att röra sig på jämfört med ute i luften. Vinden känns lika, förutom att det inte finns luftgropar och turbulens. Han har 130 fallskärmshopp bakom sig. Hans bror Tyler Baird har hoppat 7000 gånger med fallskärm och varit 600h i vindtunneln. Han fungerar också ibland som instruktör i Pyttis men vanligtvis tränar han eliten inom tunnelflygning.Tunneln är ett bra sätt att träna sin teknik för två minuter i tunneln motsvarar 5 fallskärmshopp.