Hoppa till huvudinnehåll

Nordisk försvarspolitik på Almedalsveckan

Svenska Jas Gripen-plan deltog i den Natoledda insatsen i Libyen.
Svenska Jas Gripen-plan deltog i den Natoledda insatsen i Libyen 2011. Svenska Jas Gripen-plan deltog i den Natoledda insatsen i Libyen. Bild: EPA/PATRIC SODERSTROM jas gripen

I Sverige har en överansträngd överbefälhavare återvänt till hetluften på Almedalsveckan i Visby. Insatsförsvaret ska gärna ske i nordiskt samarbete, och det finns redan intimt sådant, säger överbefälhavare Sverker Göranson, som får många frågor om hur länge Sverige kan försvara sig.

- Det kan du vara helt förvissad om, att Sverige kan försvara sig - och förbaskat bra, svarar Sverker Göransson numera.

Svaret i vintras, om att Sverige håller bara en vecka och sen behöver utländsk hjälp, var inte populärt bland svenskarna. Men det beror alltså på hur mycket pengar försvaret har.

Nu har det dessutom visat sig att Sverige inte har en enda fungerande kanon att försvara sig med, och det förstör säkert stridsmoralen.

Överbefälhavare Göransson har återgått till tjänst med full kraft efter vinterns sjukledighet på grund av arbetsutmattning. Påsken visade att luftförsvaret inte har helgöppet, inget svenskt plan lyfte ens när de ryska militärplanen nosade på Gotland under påsknatten.

Sveriges beredskap att fösvara sig 24 timmar i dygnet 7 dagar i veckan var inte självklart och överbefälhavaren själv klarade inte heller av att jobba med den arbestintensiteten.

Många observatörer menar att han nu är lite försiktigare i sina uttalanden, men öppen är han fortfarande, där han står avspänt ledigt i civil sommarklädsel i det somriga Visby.

Där är man förstås nyfiken på försvaret av Gotland, här har det varit tomt på både materiel och soldater. Just nu är det ändå mer folk på plats än på länge, enligt överbefälhavaren.

- Gotland, precis som hela Sverige, kan försvaras. Det vi glömmer bort är en viktig del för alla försvarsmakter i dag - på vilket sätt vi har underrättelsekunskap och hur vi delar den med varandra. Sverige och Finland har ju ett mycket djupt samarbete på detta område för att säkerställa att vi informerar varandra. Vi har nu under de senaste veckorna baserat stridsflyg på Gotland och emellanåt är här marina stridskrafter, lite beroende på hur vi bedömer omvärlden, så visst kan vi försvara Gotland, säger Göransson.

Det nordiska försvarssamarbetet är aktuellt också under Almedalsveckan på Gotland. Ett hundratal evenemang debatterar försvaret, och på torsdag är Finlands försvarsminister i Almedalen.

Göransson betonar samarbetet. Det handlar om att skapa förutsättningar, där luftförsvarsövningen över Island nästa vinter blir en viktig start på något som kan bli bestående nordiska förband - om man vågar nationellt.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes