Hoppa till huvudinnehåll

Allt fler unga drabbas av osynlig gonorré

Specialläkare Eija Hiltunen-Back
Eija Hiltunen-Back säger att fallen av gonorré har ökat för att allt fler testar sig för könssjukdomar. Specialläkare Eija Hiltunen-Back Bild: Yle/Anna Savonius gonorré

Allt fler inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) drabbas av könssjukdomen gonorré. På fem år har antalet fall ökat med 60 procent inom sjukvårdsdistriktet, enligt statistik från Institutet för hälsa och välfärd - THL.

I fjol konstaterades 184 fall av gonorré inom HNS, medan antalet 2008 var 114 . Specialläkare Eija Hiltunen-Back vid polikliniken för hud- och könssjukdomar i Helsingfors säger att orsaken är att allt fler testar sig för könssjukdomar.

Hur botas könssjukdomar?

  • Gonorré, syfilis och klamydia botas alla med antibiotika.
  • I Japan, Frankrike och Spanien fann man tidigare i år gonorré som inte gick att bota med antibiotika eftersom bakterien hade blivit resistent. I Finland har resistent gonorré ännu inte påträffats.
  • Vill man undvika könssjukdomar ska man använda kondom.

- Under de senaste åren har vi tagit i bruk ett test där man kan testa sig för gonorré och klamydia samtidigt. Via det nya testet har det framkommit helt symptomfria fall av gonorré. Människor väljer ofta att testa sig för könssjukdomar efter att de haft en ny sexpartner, säger Hiltunen-Back.

I år, till och med slutet av maj, har HNS diagnostiserat 71 fall av gonorré. Sjukdomen drabbade i fjol främst män i åldern 20-30 år.

"Gonorré ökar bland unga kvinnor"

Trots att gonorré tidigare främst har drabbat män säger Eija Hiltunen-Back att en förändring håller på att ske.

- I och med att sjukdomen drabbar allt fler unga får också allt fler unga kvinnor diagnosen.

I fjol konstaterades 28 fall av gonorré inom HNS såväl bland män i åldersgruppen 20-24 år som bland män i åldern 25-29 år. Bland kvinnor mellan 20 och 24 år var antalet fall 18 och bland kvinnor mellan 25 och 29 år 11.

Andelen fall av gonorré är högst i landet inom Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt. I fjol var andelen 11,9 bland 100 000 invånare.

- Det beror helt enkelt på att det bor flest människor här och människor rör mycket på sig. Samma fenomen syns i övriga världen - smittosamma sjukdomar finns mest i metropoler, säger Hiltunen-Back.

Klamydia vanligt bland unga kvinnor, syfilis vanligt bland äldre män

Den vanligaste könssjukdomen är klamydia. I fjol förekom 4 360 fall inom HNS, vilket var en minskning från året innan. I motsats till gonorré är klamydia vanligare bland kvinnor än bland män. I fjol fick 2 564 kvinnor diagnosen, medan antalet män var 1 796.

- Antalet fall av klamydia har hållits på samma nivå under de senaste tio åren. Antalet beror på hur mycket människor testar sig, säger Eija Hiltunen-Back.

Den grupp där det i fjol förekom flest fall av klamydia var kvinnor mellan 20 och 24 år.

Den ovanligaste könssjukdomen är syfilis. I fjol förekom 87 fall inom HNS. Antalet har minskat under de senaste åren. År 2008 förekom 124 fall av syfilis.

- I mitten av 00-talet hade vi fler fall, men nu har det igen minskat. Det är ändå fråga om väldigt få fall, säger Hiltunen-Back.

Gruppen där det i fjol förekom flest fall av syfilis var män mellan 60 och 64 år.

Överlägset flest fall av klamydia.
Överlägset flest fall av klamydia.

Läs också