Hoppa till huvudinnehåll

Hautala kräver övervakning av underrättelsetjänst

Heidi Hautala
Hautala vill att underrättelsetjänst ska övervakas bättre Heidi Hautala Bild: Yle/Juha-Pekka Inkinen heidi hautala

Utvecklingsminister Heidi Hautala (De Gröna) anser att avslöjaren Edward Snowden borde beviljas asyl i Finland eller något annat EU-land.

- Det är viktigt att försöka undvika att göra det här till en politisk fråga. EU borde visa att vi stöder mänskliga rättigheter och att vi inte deltar i stormaktspolitiken. Jag tycker att det vore synd om Snowden skulle hamna i Venezuela som är en del av stormaktsspelet, säger Hautala.

Hautala vill att underrättelsetjänst ska övervakas

- USA har spionerat på EU-institutioner och det är klart att EU vill ha en förklaring på vad det har varit frågan om. Jag skulle inte alls bli förvånad om Ryssland skulle ha liknande aktiviteter på gång, säger Hautala.

Hon berättar att diskussionen om regler för underrättelsetjänst går het inom Europaparlamentet. EU förhandlar som bäst med USA om gemensamma dataskyddsregler.

- Den stora förtjänsten som Snowden har gjort är att han har kommit fram med uppgifter som visar att säkerhetsövervakning i kriget mot terrorism har gått alltför långt. Det behövs underrättelsetjänst, men den borde ske under parlamentarisk kontroll, säger Hautala.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes