Hoppa till huvudinnehåll

Åland i Visby

Bild: Bengt Östling välkommen till åland

En ny aktör har försökt slå sig fram på politikveckan i Almedalen i år. Det är landskapet Åland som har försökt göra sig synligt, i hård pr-konkurrens bland annat med värden Gotland.

"Välkommen till Åland" står det på den röda mattan och skylten, som har mött tusentals flygturister i Visby denhär veckan. Den reklamkampanjen var ett försök att göra Åland till en snackis under den gotländska Almedalsveckan.

En hel båtlast med åländska politiker, tjänstemän och lobbyister har deltagit i seminarierna runt Almedalen och ordnat eget mingel ombord på skolfartyget Mikael Sars och ett tält på kajen.

Vad har Åland som Gotland inte har, eller vice versa? Åland har självstyrelse och taxfree, är ett svar. Åland har också 16 kommuner, vilket kan ha fått de gotländska värdarna att höja på ögonbrynet. Gotland med dubbelt fler invånare har bara en kommun.

Lantrådet Camilla Gunell har fått berätta att man också på Åland allvarligt funderar på den svåra politiska nöten om hur servicen till medborgarna i framtiden ska ges.

Lantrådet Camilla Gunell Bild: Bengt Östling camilla gunell

De åländska politikerna har odlat kontakter till sina svenska systerpartier, hållit nordiska möten och sålt idén om snus, taxfree, vraköl och champagne.

Hemma på Åland finns det en del kritik mot den stora åländska delegationen i Visby. Men ålänningarna tycks vara lika bra som alla andra lobbare på att slå sig fram i minglet.

Lantårdet Camilla Gunell är övertygad om att satsningen har lönat sig, trots att medias intresse naturligt nog riktar sig mot de politiska partiernas inrikespolitiska utspel, som startade hela Almedalsveckan.