Hoppa till huvudinnehåll

Amnesty: Utrikesministeriet bröt mot lagen

Bild: Lehtikuva um

Utrikesministeriet har brutit mot lagen då det bekräftade att man mottagit en asylansökan av NSA-läckan Edward Snowden. Det säger Susanna Mehtonen, jurist på Amnesty International.

Hon berättar att dokument som rör asylsökanden är hemligstämplade och därför skulle inte ministeriet ha fått bekräfta att man mottagit Snowdens ansökan.

Utrikesministeriet bekräftade på tisdagen för media att finska ambassaden i Moskva per fax mottagit en asylansökan av Snowden.

Myndigheterna har i den här typens fal tystnadsplikt för att skydda integriteten hos asylsökanden och flyktingar, samt deras möjlighet att söka skydd.

Enligt Mehtonen får inte myndigheterna kommentera fallet offentligt trots att Snowden själv gått ut med att han har sökt asyl i Finland.

Hon berättar att myndigheternas agerande är olagligt och hon anser också att det är oroväckande om minsteriet hur som helst går ut med vem som söker asyl. Enligt Mehtonen kan det äventyra säkerheten för de flyktingar som söker skydd i Finland undan förföljelse eller säkerhetstjänster i hemlandet.

Susanna Mehtonen berättade om Utrikesministeriets felsteg på Twitter redan på tisdagen.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också:
UM: Snowden faxade asylansökan till ambassaden
Snowden söker asyl i Finland

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes