Hoppa till huvudinnehåll

Fans på distans: Jokerit i ur och skur

Jokeritsupporter
Bild: Cecilia Heikel Jokeritsupporter Bild: Yle tommy pohjola

När Tommy Pohjola hänger av sig redaktörsrocken på Hufvudstadsbladet klär han på sig narrskjortan och drar till Arenan för att heja på sitt lag. Nyheten om att Jokerit flyttar till ryska KHL-ligan rubbar inte på lojaliteten.

- Nog är jag Jokerit-fan fortfarande. Man byter inte lag när man en gång har gjort sitt val.

Pohjola och Jokerit har en lång gemensam historia. Det hela började säsongen 1982 - 83, då Jokerit och Helsingfors IFK drabbade samman i finalen. Jokerit förlorade då, men det spelade ingen roll.

- Det är ett bittert minne, men jag kommer ihåg att magistern i lågstadieskolan frågade på någon lektion att "nå, vem håller på Jokerit och vem håller på HIFK?", och de flesta sträckte upp handen och sade HIFK. Och jag tänkte att nähä, så här ska det inte vara! Och där blev det.

Hjallis Harkimos senaste drag, att flytta sitt lag till den ryska KHL-ligan, ser Pohjola som "spännande". Och inte det minsta oväntat, med tanke på Harkimos kända tendens att göra snabba ryck.

- Han var ensamseglaren som seglade jorden runt och gav intervjuer iklädd Helsingfors IFK:s tröja. Och när han lade till vid Salutorgets kaj och slog sjömansknopen där, då meddelade han att han köper Jokerit. Med tanke på det så är det som han gjorde nu inte så oväntat.

Inte lika många bortamatchbesök nästa år

Pohjola medger att tröskeln till att understöda Jokerit på plats och ställe blir högre i och med flytten till Ryssland. Man når ju de närmaste KHL-städerna rätt förmånligt och snabbt med tåg, så en del av fansen kommer säkert att besöka Jokerits matcher också den kommande säsongen, tror Pohjola.

- Men det är klart, inte är det som att åka till Lahtis på bortamatch. Så det får bli TV som gäller.

Vem kommer Helsingforsbon Pohjola då att heja på i den finska ligan, nu då favoritlaget spelar utrikes?

- Det är en mycket bra fråga. Jag har inte hunnit tänka så långt. Vissa kolumnister menar att man borde stöda HIFK, men där är tröskeln nog lite väl hög, skrattar Pohjola.

Hur tror han då att Jokerit kommer att klara sig i den ryska ligan, mot alla de stjärnspäckade och rubelstinna topplagen i KHL?

- Nå, Hjallis sade ju redan att mästerskapet är målet, och jag har ingen orsak att tvivla på det!

Tommys blogg hittar du här.