Hoppa till huvudinnehåll

Henrik Otto Donner skapade jazz, avantgarde, körsång och schlager

Tonsättaren och musikern Henrik Otto Donner (1939-2013) var en av de viktigaste personerna inom den finländska lättare musiken från 1960-talet framåt.

Henrik Otto Donner studerade jazz och konstmusik från 1950-talet. Hans lärare var bl.a. Joonas Kokkonen, Nils-Eric Fougstedt och György Ligeti.Tillsammans med Ken Dewey organiserade Donner ett av Finlands första street happenings 1963.

Otto Donner spelade trumpet i Chrisse Schwindts jazzsammansättningar. De hörde till de viktigaste inom den finska jazzvärlden i början av sexitotalet. Här spelar Chrisse Schwindt, Otto Donner, Erik Dannholm, Pentti Hietanen, Heikki Annala och Tuomas Kotovirta.

Redan tidigt gjorde han ett namn om sig av att vara provokativ och rabulist. "En mustaschprydd ung arg ställs mot väggen i programmet om nutidsmusik."

Därför blev det intressant när han blev dirigent för Akademiska sångföreningen 1969 efter Erik Bergman. Eller han hamnade där, som han själv kallar det. Som 18-åring fick han ett samtal från Erik Bergman och blev vicedirigent. Då visste inte ens hur man sku vifta på händerna. 1969 blev han dirigent för sju hela år, och det blev en del av hans liv.

1966 grundade Henrik Otto Donner tillsammans med Atte Blom, och Chrisse Schwindt Love Records. 1979 gick Love Records i konkurs. Henrik Otto Donner talar i Veckans puls om Love Records och vad den tiden gav honom.

Ur Love Records tanken grundades Elmu, Föreningen för levande musik, där Henrik Otto Donner var ordförande. Elmu ordnade parkkonserter i Brunnsparken och var med om att skapa Lepakko.

1979-1974 arbetade Otto Donner på Rundradions underhållningsavdelning och med i schlagersammanhang. Schlager skall vara dystert och mollbetonat, påpekar Otto Donner.

I Min morgon 2011 talar Henrik Otto Donner om sitt musikaliska liv och om sammansättningen Free for all.
Text: Ida Fellman


Musikredaktör Ole Holmberg minns Otto Donner och gräver i skivarkivet efter fina favoriter

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Jag, Laban - Tobias Zilliacus spelar sexåring i sin mammas värld

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Fastlagsdagar med backe och bullar

  Karneval, pulka och sexigt ätande av fastlagsbullar.

  Fastlagen är de tre dagar som kommer före den fyrtio dagar långa påskfastan. För dem som inte följer kyrkoåret är fastlagen dagar att åka pulka och frossa i bulla.

 • Fastlag på Lilla torget

  Georg Malmsten och barnen firar med sång, bollar och bullar.

  Georg Malmsten och barnen firar fastlag med sång, bollar och bullar i barnprogrammet Vi på Lilla torget.

Nyligen publicerat - Arkivet