Hoppa till huvudinnehåll

Aktiva företagare gör Billnäs bruk levande

Parkeringsproblem på Billnäs sommar.
Evenemangen i Billnäs bruk lockar många och då brukar vägen genom bruket vara full av parkerade bilar. Parkeringsproblem på Billnäs sommar. Bild: YLE/Malin Karlberg billnäs sommar

Billnäs bruk lever gott utan att brukspatronen Olli Muurainen ordnar evenemang för allmänheten. Det är tyst i den del av bruket som Muurainen äger, men de övriga företagarna är desto ivrigare.

Det blir liv och rörelse till exempel nästa helg då Billnäs antikdagar ordnas (11-14.7). Samtidigt ordnas antikdagar i Fiskars.

Jari Ahlqvist äger Byggnadsapoteket och han säger att sommaren hittills har varit väldigt bra i bruket.
-Det rör sig rätt mycket folk här. Det har inte någon större betydelse att Muurainen inte ordnar något, klart att de stora folkmassorna på veckosluten uteblivit då evenemangen inte ordnas längre, men allt känns positivt ändå.

Jari Ahlqvist Bild: yle/börje broberg jari ahlqvist

Ahlqvist säger att bruket inte är beroende av Olli Muurainen.
-Vi måste själva se till att vi ordnar marknadsföringen och försäljningen, vi kan inte vara beroende. Vi har lyckats hittills med att se till att kunderna hittar till oss.

Antikhandlare Stefan Paajanen från Wanha Wihtori i Ingå är en av dem som deltar i Billnäs antikdagar. Han är nöjd med hur de nya antikdagarna utvecklas.
-Vi har planer för framtiden, det här är första året som vi kör med det här konceptet.Det är bra att bruket lever året runt och att folk trivs i miljön.

Läs också