Hoppa till huvudinnehåll

Läkarbristen fortsätter i Vasa i höst

Kö till läkarmottagningen.
Läkarbristen leder till långa köer vid huvudhälsostationen. Kö till läkarmottagningen. Bild: YLE/Sofi Nordmyr läkarkö

Långa köer har uppstått på huvudhälsostationen i Vasa som följd av att staden inte lyckades rekrytera läkarvikarier i sommar.

På torsdag morgon fick patienter sitta ett par timmar i kön till läkarjouren vid huvudhälsostationen i Vasa.

De två kommande veckorna kommer det att finns ännu färre läkare på plats vid huvudhälsostationen än vad det funnits hittills. Hittills har det funnits sju till tio läkare, nu går det ner till fem till sex läkare på plats.

- I höst fortsätter bristen på grund av att flera läkare ansökt om föräldra- och studieledigheter, säger överskötare Anne Pohjola.

Överskötare Anne Pohjola vid Vasa stad
Anne Pohjola Överskötare Anne Pohjola vid Vasa stad Bild: YLE/Sofi Nordmyr anne pohjola

Lång väntetid

- Vi kom hit tio över åtta i morse och nu är klockan tjugo före tio så det blev tungt för en femåring, säger en pappa utanför huvudhälsostationen.

- Jag hade hoppats att folk inte skulle ha tid att vara sjuk nu under sommaren, men långa köer är det ändå, fortsätter pappan.

- Jag går inte hit direkt från morgonen. Kommer du mellan åtta och tio är korridorerna fulla. Det är bättre att gå mitt i dagen, säger en kvinna.

Det gäller alltså att veta vilken tid på dagen det lönar sig att besöka läkarjouren men också att ha lite tur.

Långt till närmaste universitetssjukhus

- Det negativa med läkarbristen är givetvis de långa köerna som uppstår men det positiva är att Vasa stad får det lättare som har problem med ekonomin, säger Pohjola.

Pohjola tror att läkarbristen kan ha något att göra med att det är långt till närmaste universitetssjukhus där läkare utbildas.

Det är oklart hur länge läkarbristen kommer att vara.

- Vi informerar i höst när vi har en bättre bild av situationen, säger Pohjola.

Just nu kan de inte göra mycket för att motarbeta de långa köerna. Annat än att berätta för patienterna hur lång kö det är.

Läs också: Brist på vårdvikarier i Vasa i sommar

Läs också