Hoppa till huvudinnehåll

Många nya ejderungar i Hangö

Ådor och guding med många ejderungar
Reproduktionen varierar mycket från år till år. Ådor och guding med många ejderungar Bild: Antti Below fågelunge

Det har varit ett rätt så gott reproduktionsår för ejdrarna i Hangö. Knappa 2 400 ådor och samma antal ungar påträffades i Tvärminne och runt Hangö udd i månadsskiftet juni-juli, då Hangö Fågelstations och Aronias ejderteam karterade årets reproduktion.

Ejderteamet gör årligen en uppföljning av häckningsframgången bland ejdrarna i området.

Årets ungar har i nuläget blivit så stora att de torde överleva. I medeltal har varje åda i år fått en flygkunnig unge, vilket ligger över medeltalet jämfört med de senaste 25 åren. Sämst klarade sig ejdrarna i den norra skärgården kring Hangöby.

Stor variation

Ejdrarnas reproduktionsförmåga kan variera mycket från år till år. År 1996 var ett dåligt år där reproduktionen låg nära noll. År 2008 var ett väldigt gott år, då reproduktionen var närmare två flygkunniga ungar per hona.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland