Hoppa till huvudinnehåll

Martin missar inte en Toto-konsert

Martin Larsson och hunden Carmen, uppkallad efter en Totolåt martin larsson

För garagerock- och punkgänget är AOR (Adult Oriented Rock), och speciellt bandet Toto, ett riktigt fult ord. Men efter 35 år och 30 miljoner sålda skivor så har Steve Lukather och grabbarna massvis med trogna fans, också i Svenskfinland.

- Toto är så mycket mer än de evinnerliga hitlåtarna Rosanna, Africa och Hold the Line", säger Esbobon Martin Larsson, Totodiggare in i märgen sedan åttiotalet.

Att Larsson menar allvar med sitt Totodiggande är inte att ta miste på. Han har bl.a. döpt sin segelbåt till Mushanga, efter Totolåten med samma namn.

- Och så heter min hund Carmen (också det en Totolåt), och på min hustrus och mitt bröllop spelades Take My Hand (även den en Totolåt, finns på soundtracket till filmen Dune).

Toto spelar alltså nu på lördag i Ishallen i Helsingfors, och Larsson ska naturligtvis se även den spelningen, hans åttonde Totokonsert.

Mycket mer än slipade studiomusiker

Toto är ett band som delar åsikterna ganska tvärt; vissa menar att de är prototypen för snäll och slipad amerikansk vuxenrock; studiomusiker utan scenkarisma. Men sådant prat vill Larsson inte höra. Toto har gjort mycket annat än bara de evinnerliga hitsen Rosanna, Africa och Hold the Line som är den enda Toto som radion någonsin spelar, menar han.

- Toto har en otrolig mängd olika sorters låtar med mycket mångsidig stil på sina plattor! Det är tråkigt att de har fått stämpeln som studiomusiker. De har ju faktiskt turnerat i 35 år! De har visserligen gjort mycket studioarbete, men det har väl alla musiker gjort!

Typiskt för Totos livespelningar är att publiken består av folk i alla åldrar, ända från barn i småskoleåldern till 60+-gardet, säger Larsson. Men så har de som sagt hållit på i 35 år.

På radion hör man alltså inte värst mycket Toto numera, men Martin Larsson gör sitt bästa för att föra facklan vidare till nästa generation. Stop Loving You lär vara barnens favorit.

Familjens ettåring tycks vara inne på samma spår och gör sitt bästa för att stämma in i en liveupptagning av Home of the Brave som spelar på DVD:n i hörnet.