Hoppa till huvudinnehåll

Sorgsen är sjuk i USA

Människa på promenad med hund.
Mer samtalsstöd behövs, säger Kristian Wahlbeck. Människa på promenad med hund. Bild: Pekka Sipilä/Yle promenad

Sorg och oro kan klassas som psykiska störningar i USA. Det här kan ha följder för hur vi ser på psykisk sjukdom också i Finland. Föreningen för mental hälsa i Finland är orolig för att vi i framtiden kommer att äta allt mer psykmediciner.

Kristian Wahlbeck
Kristian Wahlbeck. Kristian Wahlbeck Bild: Yle wahlbeck

Det amerikanska psykiaterförbundets nya diagnossystem för psykiska störningar omfattar sorg, oro och rädsla. Kristian Wahlbeck, som är utvecklingsdirektör vid Föreningen för mental hälsa i Finland är kritisk till DSM-5, som systemet heter. Han menar att det det ger en bild av att det är onormalt att drabbas av motgångar i livet.

Många lider av sömnbrist
Många lider av sömnbrist Bild: Yle/Arja Lento sömnbrist

- I vårt välfärdsamhälle har det uppstått en illusion om att man alltid är ung, frisk och framgångsrik. Men livet är ju mycket mer mångskiftande än så, säger Wahlbeck.

Leder lätt till överkonsumtion

Han ser stora risker med att klassa motgångar i livet som psykiska störningar.

- Det leder till en överkonsumtion av mediciner och av hälso- och sjukvårdstjänster. Det leder också till en förändrad självuppfattning hos människor om man får en diagnos. En diagnos kan skada självkänslan så diagnoser är därför inte oproblematiska, säger Wahlbeck.

Bild: Yle ensamhet

Risk för att den finländska vården apar efter

Att klassificeringen kommer från USA är enligt Wahlbeck inte någon överraskning. Där söker man medicinska lösningar på många problem som i Europa uppfattas som samhälleliga. I Finland används inte samma diagnossystem. Men den praxis man tillämpar i USA påverkar hur man ser på sjukdomar också här hemma.

- Våra läkare följer noga med vad som händer utomlands och det är klart att de diagnoser som nu tas i bruk i USA också kommer att sprida sig hit till Europa och till Finland.

Det amerikanska diagnossystemet bekräftar enligt Wahlbeck nu svart på vitt den medikaliseringstrend som har funnits redan länge också i Finland. Vi äter tio gånger så mycket depressionsmediciner nu som för tjugo år sedan. Nästan en halv miljon finländare använder dem. I stället för att ställa fler diagnoser borde vi få ner siffrorna, tycker Wahlbeck.

- Det borde gå att få samtalsstöd inom hälsovården. Mediciner borde man skriva ut först sedan när allt annat är uteslutet.

Läs också