Hoppa till huvudinnehåll

Svensk aktivist rasar mot Pyhäjoki

Den planerade anläggningen i Pyhäjoki Bild: Fennovoima pyhäjoki

Svenska kärnkraftsmotståndare är bestörta över att ryska Rosatom ska leverera och äga det planerade nya kärnkraftverket i Pyhäjoki.

Nyheten om en rysk leverantör och ägare i det planerade kärnkraftsverket i Pyhäjoki är jättetråkigt, säger Petra Modée, ordförande för Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen i Sverige.

Det handlar inte så mycket om att uttryckligen Rosatom eller rysk kärnkraftverk är opålitlig eller farligare än annan kärnkraft. Petra Modée vill inte att kärnkraftverket ska byggas överhuvudtaget, eftersom kärnkraften enligt henne är farlig, osäker och onödig.

Många svenska kommuner längs kusten i norr motsätter sig bygget av ett finländskt kärnkraftverk i närheten av den svenska gränsen.

- Det borde Finland beakta. På samma sätt stängde Sverige Barsebäck av hänsyn till det danska motståndet mot det gamla kärnkraftverket inom synhåll från Köpenhamn.

STUK-ledningens roll väcker frågor

Det ryska intresset luktar illa med tanke på att Strålsäkerhetscentralens förra generaldirektör Jukka Laaksonen gick direkt till Rosatom då han pensionerade sig, anser Modée. Det väcker frågor om vad som händer bakom lyckta dörrar. Modée är besviken.

- Det här väcker igen frågan om det inte borde finnas någon form av karantän för högre tjänstemän och politiker som riskerar utnyttja sina kunskaper och kontakter på tvivelaktigt sätt.

Med Pyhäjoki får Finland ytterligare ett kärnkraftverk i tillägg det som förr eller senare blir färdigt i Olkiluoto. Vad ska Finland med så mycket elektricitet till, undrar den svenska antikärnkraftsrörelsen. -Det är helt onödigt, det riskerar medborgarnas säkerhet. Vi klarar oss utan kärnkraftverk, deklarerar organisationens ordförande.

Kärnkraften på väg ner

Internationellt går satsningen på kärnkraft åt olika håll. Tyskland har tagit frågan på allvar och rustar ner kärnkraften, konstaterar Petra Modée. I Japan försvann kärnkraftsmarknaden efter Fukushima-olyckan.

Marknaden i Japan upphörde, det var därför Toshiba försökte komma in på Pyhäjoki, vilket alltså misslyckades, enligt Petra Modée. Men de japanska kärnkraftsbyggarna försöker nog på nytt på andra håll i världen.

Den svenska antikärnkraftsorganisationen anser att det gamla principbeslutet som tillåter ett kärnkraftsbygge i Pyhäjoki inte borde gälla längre. Tillståndet gavs åt ett annat bolag där Eon var part och en annan reaktortyp än den som ryssarna nu väntas brygga.

Valfråga i Sverige

Tillsvidare har ingen partiledare (inte ens Miljöpartiet) lyft upp kärnkraften som tema i sina tal i Almedalen. Frågan har behandlats på ett fåtal seminarier arrangerade av Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen. I stället har frågor som skola och jobb - och någon mån klimatfrågor - fått all uppmärksamhet.

Den borgerliga alliansregeringen och framförallt Centern vände för några år sedan och deklarerade att man tillåter en utbyggnad av kärnkraftsanläggningar i Sverige och byter ut reaktorerna när de gamla inte längre kan användas.

Det motsvarar inte den svenska folkomröstningens resultat, där en majoritet i Sverige vill avveckla kärnkraften, enligt Petra Modée.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes