Hoppa till huvudinnehåll

Var finns kemikalierna?

En vandring uppför floden
En vandring uppför floden Bild: The People's Picture Company / Ben Gervais sandra steingraber

Dokumentären En vandring uppför floden baserar sig på den hyllade boken Living downstream, skriven av den cancersjuka ekologen Sandra Steingraber. Dokumentären fokuserar på Sandra som person och följer henne under ett viktigt år när hon reser över hela Nordamerika.

Efter en rutinmässig cancerundersökning får Sandra oroande resultat och börjar åter tvivla på sin hälsa. Det blir startskottet på två stora personliga utmaningar. Dels brottas Sandra privat med sin cancer och dels med att i offentligheten skapa uppmärksamhet kring de farliga kemikalier som kan orsaka cancer. Det är en kamp mot tiden eftersom kemikalierna sprids snabbt.

Också på de mest natursköna platser finns det spår av dem. Dokumentären är, förutom ett personporträtt, en påminnelse om den intima kopplingen som finns mellan hälsan i våra kroppar, och hälsan i vår miljö.

Dok: En vandring uppför floden
(Living downstream, USA 2010)
Yle Fem måndag 8.7.2013 kl. 22.00
7 dagar på Arenan efter sändning
Repris från 2012

Regi: Chanda Chevannes