Hoppa till huvudinnehåll

Varning för blåalger

Strandskylt i Bromarv.
Strandskylt i Bromarv. Bild: Yle/Malin Valtonen strandskylt

Rodnaden på huden kan bero på annat än solen. Orsaken kan vara blåalger i vattnet. Det absolut farligaste sättet att utsätta sig för blåalger är att andas in det i samband med vattenångan i bastun.

I och med det varma vädret ökar också algerna i vattendragen. Det lönar sig att ta varningar om alger på allvar, eftersom blåalger innehåller giftiga cyanobakterier. Cyanobakterier är skadliga för nervsystemet och levern och kan orsaka kraftiga tarmsymtom.

- Allvarlliga förgiftningar orsakade av blåalger konstateras sällan i Finland. Vanligaste symtomet är irritation av huden efter att man simmat i vatten som innehållit blåalger. Även flunsaktiga, högst några dagar räckande, symtom så som snuva, huvudvärk och magsymton är vanliga, säger specialläkare Jaakko Halonen vid Terveystalo.

Giftet från blåalger sugs inte in huden, men det hamnar i kroppen när man simmar och sväljer vattnet.

Enligt Finlands miljöcentral har mängden blåalger i sjöar ökat under de senaste två veckorna, och det framkommer mera alger än vanligtvis under den här tiden på sommaren. Orsaken till den stora mängden alger beror på det varma vädret.

Badvattnet måste vara rent

Det farligaste sättet att utsätta sig för blåalger är att andas in dem i samband med vattenångan i bastun. Därför får man inte hämta badvatten från vattendrag. Man kan också utsättas för vattenånga när man kör med vattenskoter, säger Halonen.

Antihistamin hjälper mot kliandet om huden irriterats av blåalger. Om antihistamin inte hjälper eller om man får andra symtom, som illamående eller diarré, ska man kontakta en läkare.

Varningen för blåalger på Terveystalos sida.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes