Hoppa till huvudinnehåll

"Vi behöver en innovativ atmosfär"

Nu behöver vi nya innovationer i stället för Nokia, säger Liikanen. Bild: Yle erkki

Chefen för Finlands Bank Erkki Liikanen säger att ett stort arbete föreligger i flera år framöver för att stärka den finländska ekonomin och konkurrenskraften. Liikanen gästade finska Morgon-tv på fredagen.

Vi behöver se över konkurrenskraften, framhåller Liikanen. Ekonomin måste fungera på stabil grund, annars kan inte välfärden tryggas. I stället för Nokia behöver vi nya innovationer och det förutsätter både positiv atmosfär och en uppmuntrande innovationspolitik.

- Ett stort arbete ligger framför oss, säger Liikanen.

Liikanen kommenterade också Arbetsminister Lauri Ihalainens(SDP) vädjan för att få till stånd en lösning på arbetsmarknaden.

De har lönefrågan i sina händer

- Båda avtalsparterna spelar en viktig roll, eftersom de har lönefrågan i sina händer i det här landet, sade Liikanen.

Enligt honom är det viktigt att parterna har en gemensam uppfattning om det ekonomiska läget. Nu börjar parternas uppfattning om siffrorna närma sig varann, fastslår Liikanen.

FB-chefen säger också att det finns många strukturella reformer som inte förutsätter pengar men genom vilka man kan bädda för både tillväxt och sysselsättning.

Liikanens recept är beprövade: Det gäller att bygga en grund för tillväxt på längre sikt. Utgifterna bör hållas i styr, skuldspiralen måste hejdas och strukturförändringar bör genomföras. Å andra sidan är det viktigt att stöda både tillväxt och sysselsättning, påminner Liikanen.

Se intervjun på arenan:

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes