Hoppa till huvudinnehåll

TS: Gasum kan delas i tre bolag

Gasum Oy
Gasum Oy Bild: Gasum Oy gasum oy

Det är möjligt att gasbolaget Gasum delas i tre bolag om en terminal för flytande naturgas byggs i Finland, skriver Turun Sanomat.

Enligt arbets- och näringsministeriets överdirektör Esa Härmälä måste åtminstone rörbolaget bli ett skilt bolag, men det är möjligt att också marknadsföringen och administrationen av terminalen sköts av skilda bolag.

Det är EU:s energimarknadsdirektiv som kräver att producenterna och distibutörerna skiljs från varandra. Tillsvidare har Gasum haft ett undantagstillstånd att äga också gasröret, eftersom det kommit gas till Finland endast från ett rör i Ryssland.

gasums område i tolkis
Gasum planerar en LNG-terminal i Tolkis i Borgå gasums område i tolkis Bild: Yle gasum

- Överföringsnätet kommer att få ett eget bolag om en LNG-terminal för flytande naturgas blir verklighet, säger Gasums direktör Björn Ahlnäs till Turun Sanomat.

Gasum planerar att bygga en importterminal för flytande naturgas i Finland, Estland eller Lettland. I Finland överväger Gasum att placera terminalen i Tolkis i Borgå eller i Joddböle i Ingå.

Det kostar ungefär 400 miljoner euro att bygga terminalen. Största delen ska finansieras av Europeiska unionen, EU kommer att bestämma om stödet senast under hösten. För att projektet ska lyckas måste Finlands och Estlands naturgasnät sammanlänkas med hjälp av ett gasrör under Finska viken.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes