Hoppa till huvudinnehåll

Gatorna i Kairo fylldes igen

Bild: EPA / Khaled el-Fiqi mursi

Hundratusentals människor drog igen ut på gatorna i Egyptens huvudstad Kairo på söndagskvällen för att visa sitt stöd för antingen den störtade presidenten Muhammad Mursi eller för militären som störtade honom.

Antalet människor var större än på fredagen då över 30 personer dödades i gatustrider mellan Mursis anhängare, motståndare och säkerhetsstyrkorna.

De som välkomnar att Mursi avsattes samlades på Tahrirtorget och vid presidentpalatset, medan Mursis anhängare drog till en moské i nordöstra Kairo och till det republikanska gardets högkvarter där den störtade presidenten sitter i arrest.

Stora demonstrationer rapporterades också från landets näststörsta stad Alexandria.

Det var på söndagskvällen oklart hur det ska gå med Egyptens politiska ledning. Dagen innan hade egyptiska medier rapporterat att militären ville utse oppositionspolitikern Mohamed ElBaradei till premiärminister i en övergångsregering, men på söndagen dementerades detta.

Mursis parti Det muslimska brödraskapet och det andra ledade islamistpartiet al-Nour hade dessförinnan förklarat att de aldrig kommer att erkänna ElBaradei som premiärminister.

Islamisterna har sagt att de inte vill ha någonting att göra med militärens planer på en ny regering. De vill att Mursi ska återfå presidentposten och lovar att fortsätta demonstrera tills så sker.