Hoppa till huvudinnehåll

Portugal och Grekland får eurokrisen att blossa upp igen

Portugisiska arbetare demonsterade på fredagen i över 40 graders hetta utanför huvudstaden Lissabon. Bild: EPA/PEDRO PUNES näve

Euroländernas finansministrar får ta i tu med nygamla problem idag då situationen har förvärrats i såväl Portugal som Grekland. Portugal lyckades nätt och jämt undvika en regeringskris i helgen, men för Greklands del är det ännu oklart om landet idag ska kunna beviljas nästa lånerat.

Efter en längre period med någorlunda lugn har turbulensen återvänt till eurozonen mitt i sommaren. Portugals finansminister Vitor Gaspar avgick förra veckan och det ledde till oro på finansmarknaden. Gaspar har personligen fått symbolisera alla de otrevliga sparåtgärder som den portugisiska regeringen har varit tvungen att genomföra.

Tröttheten på åtstramningspolitiken börjar bli påtaglig i Portugal som länge var en mönsterelev bland de länder som får nödlån av de övriga euroländerna. Recessionen har i alla fall varit djupare och längre än vad de flesta har hoppats och statens skatteintäkter är mindre än väntat och de sociala utgifterna i krisens spår är större än väntat.

Vänsteroppositionen kräver nyval och det såg för några dagar sedan ut som om regeringen skulle falla men på lördagskvällen lyckades högerregeringen med ommöbleringar rädda koalitionen, åtminstone för stunden. Allt medan demonstranter i Lissabon krävde regeringens avgång och större förändringar än sällskapsleken hela havet stormar på ministertaburetterna.

Tanken var ju att Portugal om ett år skulle kunna stå på egna ben och inte längre vara beroende av nödlån från de övriga euroländerna, men nu är det oklart om det kommer att lyckas. Situationen kommer att diskuteras vid eurogruppsmötet, men något beslut om Portugal väntas inte nu.

Det andra problemlandet är Grekland - igen. Landet får ju sina nödlån uppdelade i rater i takt med att grekerna har uppfyllt de krav som trojkan ställer, alltså EU-kommissionen, Europeiska Centralbanken och Internationella valutafonden. Idag var det tänkt att Grekland skulle få en lånerat på 8 miljarder euro, men det är oklart om landet uppfyller trojkans villkor. Bland annat kräver trojkan att 25-tusen anställda i offentlig sektor ska sägas upp eller flyttas över i en arbetskraftsreserv, men det här har ännu inte skett. Underskottet i hälsovårdssektorn är större än väntat och dessutom släpar privatiseringen av statliga företag efter.

Trojkan har tillsammans med grekerna i helgen försökt nå en lösning, men det är oklart om ett samförstånd kommer att kunna nås före eurogruppens möte i eftermiddag och om Grekland kan få det nödlån landet behöver.

Dan Ekholm i Bryssel.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes