Hoppa till huvudinnehåll

De unga och politiken - före och efter Utøya

Till ungdomen
Till ungdomen Bild: Sant & Usant kari ann moe

Det skulle bli en dokumentär om fyra politiskt aktiva ungdomar i Norge och deras förberedelser inför den stora skoldebatten och det stundande skuggvalet. Det blev något helt annat. Mitt i filmandet förvandlas norska Arbeiderpartiets (AUF) ungdomsläger på Utøya till ett blodbad. Vinklingen blir en annan och frågorna oändligt många fler.

Till ungdomen är en dokumentär av Kari Ann Moe. Den skildrar det politiska engagemanget bland unga i Norge. Man får följa fyra ungdomar från olika partier som brinner för samhällsfrågor. På fritiden deltar de i debatter, trycker broschyrer och övar på retorik.

En av ungdomarna, Johanne Butenschøn Lindheim, åker iväg på ungdomsläger till ön Utøya en solig dag i juli 2011. Det är festivalstämning, man lyssnar på livemusik, simmar och spelar kort. Det som ska bli uppladdningen inför en spännande höst med skoldebatter och skuggval förvandlas plötsligt till ett helvete.

– Jag såg tre personer dödas den dagen, berättar Butenschøn Lindheim som överlevde massakern.

Dokumentärfilmarna ställs plötsligt inför ungdomar med fruktansvärda upplevelser i färskt minne. Många frågor blir oviktiga och den stora skoldebatten inhiberas.

– Jag tror ingen kan tänka på någon valkampanj nu, inte jag i alla fall, säger Butenschøn Lindheim.

I dokumentären möter man mycket sorg och förtvivlan. Efter det som hände konstaterar Henrik Wangberg från Fremskrittspartiet dystert att Anders Behring Breivik var en partikamrat man inte vill beblanda sig med.

– Att den politik vi står för skulle leda till att någon skulle vilja döda någon annan, det går jag inte med på, säger han.

– Det ska bli spännande att se hur Arbeiderpartiet klara sig i skolvalet efter det här, jag tror de kommer att få mycket stöd, säger Haakon Kvenna Veum från Høyre-partiet.

16-åriga Sana El Morabit, medlem i Sosialistisk ungdom (SU), berättar om hur många som till en början misstänkte islamister för bomdådet inne i Oslo.

– Jag tänkte direkt att om det är så kommer ingen att ha förtroende för mig längre eftersom jag är muslim.

Ungdomarna i dokumentären är starka och ingen ger upp sin politik trots det som har hänt. Sakta återgår man till vardagen och många blir allt mer övertygade om att det är just ungdomarna som har makten att påverka Norges framtid.


Orginaltetel: Til Ungdommen / Bravehearts
30 dagar på Yle Arenan
Dokumentären sändes första gången i Yle Fem 2013

Produktion: Anna Kari Moe, Sant & Usant, 2012

På samma material har gjorts två olika dokumentärer, en kortare och en längre. Den kortare versionen som också har namnet "Till ungdomen" sändes i Yle Fem i juli 2013 och handlar om de två flickorna Johanne och Sana. Denna längre version följer alla fyra ungdomar.

Mer från programmet

Läs också