Hoppa till huvudinnehåll

Grekland fick nödlån - Slovenien nästa?

Jutta Urpilainen med finansministerkolleger från Luxemburg och Nederländerna samt kommissionär Olli Rehn Bild: Olivier Hoslet / EPA jeroen djisselbloem

Euroländernas finansministrar beslöt igår kväll att Grekland beviljas nästa lånerat på vissa villkor. Landet får 6,8 miljarder euro som landet behöver för att undvika statsbankrutt i augusti, men låneraten delas upp och Grekland måste sätta fart på reformerna för att få resten av lånet.

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) var nöjd över att eurogruppen trots allt kunde enas.
− Det har varit lite si och så med hur Grekland har genomfört låneprogrammen, det har inte gått lika enkelt som på Strömsö, säger finansminister Jutta Urpilainen.

Det finns mycket som ännu måste rättas till, särskilt då det gäller den grekiska skattemyndigheten och att få skatteuppbörden att fungera bättre. Därför är det bra att man övervakar att villkoren efterlevs, fortsätter hon. Samtidigt påpekar Urpilainen också att Grekland har gjort mycket, men det finns saker kvar att göra. Det ser ut som att den grekiska regeringen binder upp sig vid reformer.

− Å andra sidan har Grekland inte några alternativ. Grekerna vet att om åtgärderna inte genomförs så betalas inte nästa lånerat ut och det om något skulle vara svårt för det grekiska folket och staten. Det skapar tryck på att fatta beslut, anser Urpilainen.

"Givetvis är det svårt för de anställda"

Betalningen delas upp i två delar och den senare utbetalningen sker först då fler reformer har genomförts. Men det finns mer att göra, säger eurokommissionären Olli Rehn.

− Särskilt vad gäller att omstrukturera den offentliga sektorn vilket betyder att minska antalet offentligt anställda. Det är svårt att göra i alla länder, också i Grekland, säger Rehn till Yle Nyheter.
Tusentals offentligt anställda demonstrerade igår i Grekland mot de krav på uppsägningar som långivarna ställer. Sammanlagt 25 000 ska sägas upp eller flyttas över i en arbetskraftsreserv. Olli Rehn säger att det givetvis är svårt för de anställda, men att det är klart att Greklands offentliga sektor är alldeles för stor.

En annan del av reformerna som släpar efter är privatiseringsprogrammet.
− Det kunde gå bättre, men det är inte bara Greklands fel, det har varit en del externa orsaker också, men det är viktigt att Grekland nu intensifierar arbetet med att tillämpa privatiseringsprogrammet, anser Rehn.

Slovenien nästa i nödlånekön?

Eurogruppen uppmanade också Slovenien att genomföra reformer som behövs för att röja upp efter landets krisdrabbade banksektor.

− Det är särskilt viktigt att reparera landets banksektor för det är en oundviklig förutsättning för att förtroendet för Sloveniens ekonomi ska kunna återvinnas och här fanns det en del oro i Eurogruppen som vi försökte ta i tu med. Nu är bollen på den slovenska planhalvan och vi följer noga med hur situationen utvecklas i landet.

Kommer Slovenien att behöva ett nödlånepaket av de övriga euroländerna?
− Situationen i Slovenien är fortfarande under kontroll, men det förutsätter att landets regering vidtar resoluta åtgärder både för att fixa banksektorn på ett trovärdigt sätt och för att balansera landets budget, säger eurokommissionären Olli Rehn.

Dan Ekholm, Bryssel

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes