Hoppa till huvudinnehåll

Pakistan beskylls för inkompetens om bin Laden

Osama bin Laden.
Osama bin Laden. Bild: Yle osama bin laden

Terroristnätverket al-Qaidas ledare Osama bin Laden lyckades hålla sig gömd i Pakistan i över nio år på grund av grov inkompetens inom landets underrättelse- och säkerhetsorgan, konstateras i en hemlig pakistansk utredning som avslöjas av tv-kanalen al-Jazeera.

Pakistanska myndigheter begick många misstag men utredarna fann inga bevis på att säkerhetstjänsten medvetet skulle ha hjälpt bin Laden, även om den möjligheten inte utesluts. Han flydde till Pakistan år 2002 och flyttade till staden Abbottabad tre år senare.

Osama bin Laden var nära att bli upptäckt redan år 2002 eller 2003 då polisen stoppade hans bil för fortkörning, men han tilläts köra vidare.

Utredningen kritiserar också pakistanska myndigheter och armén för att de tillät USA att döda terroristledaren i en räd år 2011. Det pakistanska flygvapnet fick veta om räden via tv-nyheterna.

Läs också