Hoppa till huvudinnehåll

Provrörsbarn för endast 200 euro

Spädbarn vid dopceremoni
Spädbarn vid dopceremoni Bild: Yle/Mika Kanerva äggcellsdonation

En ny enklare teknik skulle möjliggöra fertilitetsbehandlingar för endast ett pris på 10-15 procent av det nuvarande priset vid västerländska kliniker. Tekniken skulle vara speciellt revolutionerande i utvecklingsländer.

Den simplare laboratorietekniken skulle möjliggöra provrörsbefruktning för 200 euro, uppgav en belgisk forskargrupp på måndagen. Den nya, billigare tekniken skulle göra det lättare speciellt för par som lider av barnlöshet i utvecklingsländer. Priset för provrörsbefruktning skulle endast vara 10-15 procent av det nuvarande priset.

Orsaken till att provrörsbefruktning är så dyrt beror på tekniken som krävs. I västerländerna kostar en barnlöshetsklinik cirka 1,5 -3 miljoner euro, men med en billigare teknik skulle en klinik kunna grundas med 300 000 euro. Traditionellt har man uppehållit embryona i laboratorieförhållanden med hjälp av bland annat koldioxidskåp och luftreningssystem samt med andra tekniska redskap. Belgiska forskare har lyckats få fram liknande förhållanden för embryona med citronsyra och matsoda, av vilka man gjort koldioxid.

Goda resultat

Den belgiska barnlöshetskliniken Genk Institute for Fertility Technology har använt sig av den billigare tekniken. Kvinnorna har varit under 36-åriga och de har haft minst åtta befruktningsbara äggceller. Procenten att lyckas är cirka 30 procent det vill säga ungefär samma som vid vanlig fertilitetsbehandling. Enligt forskarna har det fötts 12 friska babyer med hjälp av den billigare behandlingen.

Belgiska forskare anser att resultaten är betydande med tanke på världsomfattande fertilitetsbehandlingar. Genk tänker grunda billigare kliniker samt utbildning i utvecklingsländer där de dyra fertilitetsbehandlingarna endast har varit en dröm för de flesta barnlösa.

- Barnlöshetsbehandlingar är troligen det minst uppmärksammade hälsoproblemet i utvecklingsländer. Enligt Världshälsoorganisationen WHO lider över två miljoner par av barnlöshet, säger Elke Klerkx vid forskargruppen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes