Hoppa till huvudinnehåll

All medborgaraktivitet duger inte för Helsingfors

Det finns knappt ett spår kvar av bastun. Bild: Yle/ Nina Svahn sompasauna

Helsingfors stad vill ha en levande stadskultur med aktiva invånare som engagerar sig. Men engagemanget ska vara av rätt art.

Det fick gänget som redan 2011 byggt en liten vedeldad bastu längst ute på Sumparn erfara.

Bastun var tillgänglig för alla som betedde sig väl, hämtade egen bastuved och tog med sig sitt eget skräp. Den stod bland stora grushögar, närmare en kilometer från närmaste granne, och hade inte föranlett några klagomål. Det skrevs om den längs åren i medierna och noterades bland tips för äventyrligt lagda turister.

På måndag var bastun försvunnen. Fastighetskontoret hade helt sonika rivit bastun utan förhandsvarning. Tjänstemännen försvarade rivningsbeslutet med att bland annat hänvisa till jämlikhet. Om staden river romska läger måste också sådant som medborgarbastun bort.

Finns staden till för invånarna?

Timo Santala. Bild: Foto: Eva Frantz timo santala

Timo Santala är besviken på stadens beteende när Morgonöppet ringer upp honom. Han är mannen bakom bland annat restaurangdagen, och har belönats för idén av ingen mindre än Helsingfors stad.
Santala står inte bakom bastubygget, men känner de som byggde bastun väl. Han badade ofta i bastun som nu är borta.

– Självklart har det en negativ inverkan på nya initiativ. Folk tappar lusten att att ens försöka om staden bara river och förbjuder, säger Santala.

Läs också