Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors i akvarell

kalle-julle mattas, tua mylius
kalle-julle mattas, tua mylius Bild: YLE/Nicole Hjelt akvarellevenemang

På Café Ekberg på Bulevarden har det varit full rulle hela morgonen, men den här gången är det inte bara bakelserna som lockar. I dag firas Bildkonstdagen och Akvarellkonstföreningen i Finland rf arrangerar för andra året ett stort akvarellmålningsevenemang i staden.

- Det hela blev väldigt pop i fjol, så vi bestämde oss för att fortsätta traditionen. I dag firas ju dessutom Helene Schjerfbecks födelsedag, berättar Tua Mylius, en av arrangörerna.

Vid tiosnåret på morgonen har redan 50 glada målare hunnit anmäla sig, bjudits på morgonkaffe och bulle och begett sig ut på jakt efter lämpliga motiv.

- Jag tycker man ska måla någonting som tilltalar en, säger Mylius. Man behöver inte ta sig an hela Helsingfors med Storkyrkan och allt, om man hittar en vacker sten kan man fast måla den. Vi kommer att ha grupper bland annat på Tjärholmen, vid Gloet och i Botaniska trädgården.

Akvarell en enkel men sträng teknik

Evenemanget är öppet också för nybörjare, men bland deltagarna finns etablerade konstnärer. Kalle-Julle Mattas är konstnär och bosatt i Sidney sedan 1971. Han besöker Finland årligen för att dra kurser vid Hangö Sommaruni, och i år råkade besöket sammanfalla med målarevenemanget.

- Jag har inte bestämt vad jag ska måla ännu, men vad som helst är fint här i Helsingfors. Jag tror jag tänker stanna någonstans i närheten.

Många uppfattar akvarell som en ganska svår teknik, något Mattas delvis kan hålla med om.

- Jämfört med olja och akrylfärg är akvarell en väldigt enkel teknik, men också en väldigt sträng sådan. Med oljefärger kan man fuska lite men det går inte med akvarell. Men jag rekommenderar varmt akvarell också för nybörjare, det är charmigt!

Och ikväll när målfärgen har torkat ordas vernissage i Café Ekbergs övre våning. Utställningen är öppen för alla som är nyfikna på hurdana Helsingforsmiljöer som fastnade på pappret i år och akvarellerna hänger kvar ännu på torsdagen.