Hoppa till huvudinnehåll

Trafikskolor i Åbo saknar svenskspråkiga lärare

Vit triangel på röd bil
Vit triangel på röd bil Bild: YLE/Rolf Granqvist körkort,bilskolor,körundervisning,bilar,Varningstriangle (Trafik),förarutbildning

Trafikskolorna i Åbo har ingen möjlighet att erbjuda svenskspråkig undervisning, främst på grund av det inte finns svensktalande trafiklärare att tillgå. I Åbo förvånas man också över hur dyrt det är att skaffa körkort och en del tvingas avstå på grund av höga kostnader.

Att personbilskörkortet sedan årsskiftet är dyrare är något som enligt trafikskolorna i Åbo inte inverkat på intresset att skaffa körkort, det menar bland annat Kyllikki Numminen vid trafikskolan Autokoulu Ajo-center i Åbo. Numminen tillägger att tiden innan den nya lagen om ökat antal undervisningstimmar trädde i kraft var livlig. Många var måna om att börja i trafikskola innan priserna höjdes.

I Åbo är det besvärligt att få svenskspråkig undervisning och det är problematiskt eftersom det finns en klar efterfrågan, menar Numminen. Vid Turun autoajo har trafiklärare Jouni Koli länge sökt efter en svenskspråkig trafiklärare men har hittills inte hittat någon.

- Det råder i allmänhet stor brist på svenskspråkiga trafiklärare, och de som blir klara söker jobb i svensktalande områden i Österbotten. Jag har gärna en svenskspråkig trafiklärare här men det finns inte några.

I Åbo kostar det mellan 2300 och 2500 euro att skaffa sig ett personbilskörkort. Bland Åboborna är priset såväl förvånande som avskräckande. Jani Haapsaari vill gärna ha körkort men priset är alldeles för högt enligt honom.

- Körkort är otroligt dyrt. Det är helt utanför min budget och det finns inte någon möjlighet att ta körkort trots att jag gärna vill ha ett, berättar Haapsaari.

Läs också:

Läs också