Hoppa till huvudinnehåll

Universums innehållsförteckning, del 5: Bor

Kärnkraftverket i Fukushima.
Bor används bl.a. i kärnkraftverkens bromsstavar. Kärnkraftverket i Fukushima. Bild: EPA / ISSEI KATO fukushima

Ger starka magneter och värmetåligt glas, hjälper växter att växa och får fyrverkeriraketer att gnistra grönt. Atomnummer 5, kemisk förkortning B.

Bor räknas som ett halvmetalliskt grundämne och är relativt sällsynt i naturen, det förekommer huvudsakligen i form av hydraterna kernit och borax, som man sedan utvinner bor ur.

Rent bor är en fast och svårsmält halvledare som bildar mycket hårda, ogenomskinligt svartröda kristaller. I Kina har borföreningar använts i tusentals år i framställningen av glas.

I västvärlden framställdes bor första gången 1808 av två franska forskare, Gay-Lussac och Thénard samt av britten Humphry Davy, fransmännen och Davy var och en på sitt håll, ovetande om vad de andra sysslade med. Det var Davy som döpte ämnet till bor; boron på engelska. Svensken Jöns Jacob Berzelius identifierade bor som ett eget grundämne 1824.

Bor används bl a i legeringar, till att göra stål hårdare, det används t ex till olika sorters armeringar i flygplan och rymdfarkoster. Det lämpar sig också utmärkt för tillverkning av glas som ska tåla mycket höga temperaturskillnader.

Bromsar kärnreaktioner

Borisotopen B10 används i kärnkraftverkens bromsstavar för att sakta ned kärnreaktionerna, för att det är så bra på att stoppa neutroner.

Bor är ett viktigt spårämne för växterna. Växter som får för lite bor växer dåligt, ger dålig skörd och drabbas lätt av sjukdomar. Exempel på växter som behöver speciellt mycket bor är sockerbetor, morötter, kaffe och bomull. Borsyra används som insektgift, bl a mot myror, loppor och kackerlackor.

Bor är också en viktig komponent i neodymmagneter som är de kraftigaste permanenta magneterna, och återfinns i den här egenskapen i flera olika sorters elektronik, som CD-spelare, datorernas hårdskivor, elmotorer och magnetkamerorna inom sjukvården.

I tillverkningen av fyrverkeriraketer används bor för att få till stånd grön färg.

Nästa vecka i Kvanthopps serie om våra grundämnen: kol, livets viktigaste byggsten.

Läs också

Vetenskap

Nyligen publicerat - Vetenskap