Hoppa till huvudinnehåll

Åland tvångsvårdar mest i landet

Spruta
Spruta Bild: Pekka Sipilä kanyl

Åland toppar statistiken för tvångsvård av mentalvårdspatienter. Enligt Institutet för hälsa och välfärd gjordes år 2010 dubbelt så många tvångsinjektioner på psykiatriska kliniken i Mariehamn som i Finland i genomsnitt. Det var fler än tidigare, trots att sjukvårdsdistrikten enligt en nationell plan ska minska användningen av tvångsvård.

Vikarierande klinikchef Gunnar Sjöblom på psykiatriska kliniken i Mariehamn menar att de höga siffrorna beror på att Åland är ett litet distrikt och att väldigt lite behövs för att statistiken ska förändras.

- Det är ju inte frågan om många patienter utan det är samma patienter som har blivit utsatta för tvångsvård vid flera tillfällen, säger Sjöblom.

Användningen av tvångsmedel ska enligt den nationella planen för mentalvårds- och missbruksarbete minska med 40 procent till år 2015. Sammanlagt har antalet fall minskat i hela landet, men Åland och sex andra sjukvårdsdistrikt är undantag. Psykiatriska kliniken i Mariehamn utförde år 2010 flest tvångsinjektioner av landets 21 sjukvårdsdistrikt.

Vet inte vad statistiken beror på

Gunnar Sjöblom kan inte förklara varifrån de höga siffrorna kommer.

- Det har vi inte någon riktig förklaring på. Vi ska titta närmare på vad det beror på, säger han.

Varför använder man tvångsvård fortfarande?

- När människan mår riktigt dåligt och är i psykos, då tappar hon sina egna gränser och kanske vill skada sig själv. Då behöver man tvångsvård för att skydda individen från sig själv.

Kan man inte lugna patienten med andra metoder?

- Vi försöker till det yttersta tala och finnas nära patienten, men det lyckas inte alltid.

Hur många patienter har ni intagna för tvångsvård just nu?

- Hur läget är just i dag har jag inte koll på, men det är inte speciellt många per år. År 2011 hade vi 53 tvångsvårdsdagar och det är en ganska låg siffra på nationell nivå, säger Sjöblom.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes